ČR prijme na základe kvót prvých utečencov, traja sa bránia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, Thinkstock

Praha 26. apríla (WebNoviny.sk) – Česká republika prijme prvých sedem utečencov. Stane sa tak na základe prerozdelovacích kvót, ktoré vlani schválila Európska únia. Napísal to dnes český spravodajský server iDNES.cz.

Aktuálne má ísť o sedem ľudí, ktorí sa už podrobili bezpečnostnej previerke. Traja z nich sa však pokúsili ceste do ČR vyhnúť a opustili zariadenie v Grécku, kde čakali na presídlenie, uvádza sa v správe o migrácii, ktorú vypracovalo české ministerstvo vnútra.

Česko by na základe týchto kvót malo do konca roka 2017 prijať 2691 osôb z Grécka a Talianska, ktoré najviac postihla migračná kríza. Praha sa v rámci prerozdelovacích kvót dobrovoľne zapojila do relokačného programu so záväzkom prijať 1100 utečencov z týchto krajín. Neskôr sa však na úrovni EÚ odhlasovalo rozšírenie kvót, za ktoré ale ČR spolu s ďalšími krajinami nehlasovala.

Česká republika vo februári na základe tohto procesu ponúkla prvé miesta pre 20 utečencov z Grécka a desať z Talianska. Bezpečnostnou previerkou prešlo iba sedem Sýrčanov z Grécka. V prípade ostatných hostiteľské krajiny nesplnili podmienky na dostatočné overenie totožnosti, uvádza sa v správe o migračnej situácii.

Dokument by mala na ďalšom zasadnutí prerokovať vláda. Správa tiež upozorňuje na celkovo pomalý proces presídľovania utečencov. Podľa citovaného dokumentu ponúklo 21 členských štátov EÚ miesta pre 4826 utečencov. Reálne ich však premiestnili iba 1195.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia