Trump ovládol ďalšie primárky a pustil sa do Clintonovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump vyhral primárky v ďalších piatich štátoch. Foto: SITA/AP

NEW YORK 27. apríla (WebNoviny.sk) – Utorňajšie republikánske primárky v piatich amerických štátoch vyhral Donald Trump. Vyplýva to zo zverejnených odhadov televízie CNN.

Podľa nich Trump získal v Connecticute 59,6 percenta hlasov, Marylande 54,5, Pennsylvánii 57,9, Delaware 61,1 a v štáte Rhode Islande 64,6. Svojich protikandidátov Teda Cruza a Johna Kasicha nechal ďaleko za sebou. Podľa odhadov agentúry AP si Trump v utorok zabezpečil najmenej 82 zo 118 delegátov. Celkovo si tak zabezpečil 927 delegátov, pričom Ted Cruz 559 a John Kasich 148.

Trump sa tak približuje k hranici 1237 delegátov, ktorých potrebuje na zaistenie oficiálne prezidentskej nominácie na zjazde republikánov v júli.

Aj napriek tomu, že si Trump ešte nezabezpečil dostatok delegátov pre nomináciu, už sa vyhlásil za „pravdepodobného kandidáta“ Republikánskej strany na úrad prezidenta USA v novembrových voľbách.

Trumpove slová zazneli po utorňajších republikánskych primárkach v piatich štátoch, kde zvíťazil. Svojich protikandidátov Teda Cruza a Johna Kasicha nechal ďaleko za sebou a vyzval ich, aby odstúpili zo súboja.

Trump obrátil pozornosť aj na uchádzačku o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Hillary Clintonovú. Sľúbil, že ak bude on zvolený za prezidenta, urobí pre ženy viac ako ona. Bývalá šéfka diplomacie si podľa Trumpa vedie vo voľbách dobre len preto, že je ženou.

„Úprimne povedané, ak by bola Hillary Clintonová mužom, myslím si, že by nezískala ani päť percent… Jediná vec, ktorú má, je ženská karta. A krásne na tom je to, že ženy ju nemajú radi,“ povedal Trump novinárom v New Yorku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováTed Cruz