Rakúsko sprísňuje azylové zákony, prijme menej utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci sa sťahujú z tábora Idomeni
Grécka vláda plánuje provizórny tábor evakuovať v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov. Foto: SITA/AP

Viedeň 27. apríla (WebNoviny.sk) – Rakúsky parlament schválil pomerom hlasov 98 ku 67 jeden z najprísnejších balíkov azylových zákonov v Európe. Podporili ho vládnuci ľudovci a s výnimkou štyroch poslancov i koaliční sociálni demokrati, ako aj strana Team Stronach. Proti boli zelení, slobodní a strana NEOS, informovala agentúra APA.

Vláde umožňuje vyhlásiť „stav núdze“ vtedy, ak pre vysoké počty utečencov nebude viac možné zaistiť „verejný poriadok a ochranu vnútornej bezpečnosti“.

Žiadateľov o azyl – vrátane tých z vojnou zmietaných krajín, ako je Sýria – bude v takom prípade možné už na hraniciach odmietnuť a vrátiť do tzv. bezpečných krajín.

Výnimka sa bude vzťahovať iba na utečencov, majúcich už v Rakúsku blízkych príbuzných, maloletých bez sprievodu, ženy s malými deťmi alebo osoby, ktorým hrozí vrátenie do krajiny, kde by sa mohli stať obeťami mučenia či iného neľudského zaobchádzania. Prípustná dĺžka azylového konania sa však zmení zo šiestich na 15 mesiacov.

Rakúsko vlani prijalo rekordných 90.000 žiadateľov o azyl. Je to druhý najvyšší počet na obyvateľa v EÚ. Vláda neskôr rozhodla, že tento rok prijme ďalších maximálne 37.500 žiadateľov o azyl.

Núdzový stav bude platiť šesť mesiacov s možnosťou trojnásobného predĺženia vždy o pol roka. Súčasťou reštriktívnej utečeneckej politiky Viedne je i očakávané obnovenie kontrol v Brennerskom priesmyku, kde sa nachádza dôležitý rakúsko-taliansky hraničný priechod.

Novinkou je zavedenie dočasného azylu. Bude sa vzťahovať na migrantov, ktorí prišli do Rakúska od 15. novembra 2015. Štatút azylanta dostanú tieto osoby iba na obdobie troch rokov. Ak sa bezpečnostná situácia v ich domovskej krajine zmení, štatút utečenca sa zruší, migrant bude musieť odovzdať svoj doklad totožnosti a opustiť Rakúsko. Ak zostane nezmenená, čo bude každoročne preverovať ministerstvo vnútra, štatút utečenca mu predĺžia na neurčito.

Ďalšou novinkou je aj povinnosť migranta alebo osoby s nárokom na doplnkovú ochranu zaregistrovať sa v integračnom fonde. Pri rozhodovaní o prípadnom vyhostení môže zavážiť absolvovanie jazykových a integračných kurzov.

Opozičné strany a ľudskoprávni aktivisti novú legislatívu kritizovali. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odstráni „jeden z pilierov ochrany utečencov„.

Minister vnútra Wolfgang Sobotka si však myslí, že Rakúsku nezostalo nič iné v situácii, keď veľa iných členov Európskej únie neprevzalo svoj diel zodpovednosti v utečeneckej kríze. „Nemôžeme niesť bremeno za celý svet,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Wolfgang Sobotka