Rakúsko postaví 370-metrový plot, bude kontrolovať aj vlaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúska armáda začala stavať plot
Drôtené oplotenie, ktoré stavajú na oboch stranách hraničného priechodu Spielfeld južne od Grazu, umožní nasmerovať ľudí tak, aby cez hranicu prechádzali len na jednom mieste. Foto: SITA/AP

Innsbruck 27. apríla (WebNoviny.sk) – V oblasti Brennerského priesmyku pri hraniciach s Talianskom bude postavený 370 metrov dlhý plot a na tamojšej diaľnici sa zriadia tri kontrolné stanovištia; štvrté vznikne na súbežne vedúcej Brennerskej ceste B 182. Na tlačovej konferencii priamo na mieste plánovaného projektu o tom dnes informoval náčelník polície v spolkovej krajine Tirolsko Helmut Tomac.

Rakúska strana nebude robiť kontroly len nákladných a osobných áut, ale aj osôb cestujúcich vlakom. Viedeň zamýšľa, že rakúski policajti by nastúpili už na talianskom území v obci Fortezza. Ak by s tým Taliansko nesúhlasilo, urobili by tak až na rakúskom území.

Všetky vlaky by podľa plánovaného „hraničného manažmentu“ potom znova zastavili v rakúskej obci Steinach am Brenner. Ak by sa v nich nachádzali nelegálni migranti, vrátia ich na registráciu na hraničný priechod.

Zatiaľ nie je známe, kedy budú všetky stavebné úpravy dokončené. Tomac zdôraznil, že začiatok hraničných kontrol nezávisí od dokončenia stavebných prác, ale od množstva utečencov smerujúcich do oblasti Brennerského priesmyku.

V prípade, že by sa migračná vlna presunula sem, ráta tirolská polícia s približne 400-500 osobami denne. Momentálne je každý deň zaregistrovaných okolo 50 osôb, od začiatku tohto roka ich bolo 5100.

O doriešení opatrení na Brennerskej diaľnici budú vo štvrtok rokovať ministri vnútra Rakúska a Talianska Wolfgang Sobotka a Angelino Alfano.

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes opäť kritizoval plány Rakúska obnoviť kontroly na hraniciach v Brennerskom priesmyku, ktoré podľa neho „nehanebným spôsobom“ porušujú pravidlá Európskej únie. Renzi pripomenul, že počet utečencov, ktorí prišli do južného Talianska, zostal v prvých štyroch mesiacoch tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015 stabilný a v porovnaní s rokom 2014 dokonca poklesol. Z tohto dôvodu je postup Rakúska v Brennerskom priesmyku neopodstatnený.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo RenziWolfgang Sobotka