KĽDR testovala ďalšiu raketu, spadla po niekoľkých sekundách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR testovala ďalšiu raketu, spadla po niekoľkých sekundách
Predpokladá sa, že KĽDR má okolo 50 rakiet typu Musudan, známych aj pod označením BM-25. Foto: SITA/AP

Soul 28. apríla (WebNoviny.sk) – Juhokórejské médiá informovali, že Severná Kórea sa zrejme pokúsila odpáliť ďalšiu balistickú raketu. Tento pokus sa však podľa médií skončil neúspechom a raketa sa po niekoľkých sekundách letu zrútila. S odvolaním sa na juhokórejské médiá o tom informovala agentúra AP.

Ak sa potvrdí správa o type odpálenej rakety, dnešný test bude už druhým neúspešným za posledných niekoľko týždňov. Pre severokórejské vedenie je táto situácia obzvlášť nepríjemná vzhľadom na blížiaci sa zjazd vládnej strany, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Pchjongjangu.

Nemenovaný zdroj z juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že dnešná udalosť bola druhým pokusom o skúšku rakety stredného doletu typu Musudan, ktorá by podľa plánov Pchjongjangu mala byť schopná zasiahnuť americké vojenské základne v Ázii a Tichomorí. Prvá skúška, tiež neúspešná, sa odohrala 15. apríla.

Pchjongjang opakovanými testami svojich zbraňových systémov reaguje na každoročné spoločné vojenské cvičenie ozbrojených síl Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa tento rok začalo 7. marca a potrvá do 30. apríla. Predpokladá sa, že KĽDR má okolo 50 rakiet typu Musudan, známych aj pod označením BM-25.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia