Nórsko vyšle 60 vojakov na výcvik sýrskych bojových skupín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

ŠTOKHOLM 2. mája (WebNoviny.sk) – Nórsko plánuje vyslať 60 vojakov do Sýrie, aby poskytovali výcvik miestnym bojovníkom v rámci medzinárodného úsilia o potlačenie militantov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Oznámila to v pondelok nórska premiérka Erna Solbergová.

Príslušníci nórskych ozbrojených zložiek budú plniť úlohu poradného orgánu a výcvikové zložky sa nebudú v súlade s medzinárodnou koaličnou stratégiou zúčastňovať na bojových operáciách uviedla na tlačovej besede Solbergová. Vojaci budú mať základňu v Jordánsku, dodala.

Nórsko už v minulosti podobným spôsobom vyslalo vojakov na výcvik ozbrojených zložiek v severnom Iraku, napísala agentúra DPA. Rozhodnutie o vyslaní nórskych vojakov do Sýrie s uskutočnilo na základe požiadavky zo strany medzinárodnej koalície a nórskych spojencov – USA, Británie a Francúzska, doplnila ministerka obrany Ine Marie Eriksenová Söreideová. Sýrske ozbrojené skupiny, ktoré budú trénovať vojaci z Nórska, však vláda tejto škandinávskej krajiny nešpecifikovala.

Minister zahraničných vecí Börge Brende uviedol, že Štokholm plánuje prispieť 200 miliónmi dánskych korún (v prepočte zhruba 27 miliónov eur) na pomoc civilistom v oblastiach Iraku a Sýrie, z ktorých sa podarilo vytlačiť extrémistov z IS. Ďalších 50 miliónov korún (v prepočte zhruba 6,7 milióna eur) vyčlení na zmapovanie a odstránenie mín z území v minulosti ovládaných IS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erna Solbergová
Firmy a inštitúcie Islamský štát