Zakladateľ Siete revolučných buniek uniká českej polícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Česká polícia
Foto: Ilustračné, Thinkstock

Praha 3. mája (WebNoviny.sk) – Už päť mesiacov pátra český policajný Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu po 34-ročnom Lukášovi Borlovi, mužovi, ktorý je podozrivý z viacerých trestných činov, ale predovšetkým založenia ultraľavicovej organizácie Sieť revolučných buniek, hlásiacej sa k podpaľačským útokom na policajné ciele.

Informáciu priniesol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na žalobcu Okresného štátneho zastupiteľstva v Moste Václava Richtera. Lukáš Borl je podľa polície nebezpečný a ozbrojený páchateľ, ktorý sa v súčasnosti ukrýva na neznámom mieste.

Muž je dôvodne podozrivý zo založenia a podpory spomínanej organizácie, ktorá sa od januára 2014 prihlásila k sérii celkovo 16 podpaľačských útokov vrátane deviatich takýchto akcií proti vozidlám českej polície. Borla, ktorý je podozrivý aj z poškodzovania cudzieho majetku a šírenia poplašnej správy, vlani zadržali pri policajnej akcii, avšak následne prepustili na slobodu. Či sa po ňom aktuálne pátra aj za hranicami ČR, Richter neprezradil.

Piatich ľavicových extrémistov obžalovali len v pondelok 2. mája v súvislosti s prípravou teroristického útoku na vlak prepravujúci vojenský materiál. Trom z nich hrozí v prípade potvrdenia viny súdom trest 12-20 rokov odňatia slobody nepodmienečne, prípadne výnimočný trest, ostávajúcim dvom najviac tri roky väzenia za to, že trestný čin neprekazili. Prípadom sa bude zaoberať Mestský súd v Prahe, termín otvorenia procesu zatiaľ nestanovili.

Ide o anarchistov práve zo skupiny Sieť revolučných buniek, proti ktorým bola namierená policajná operácia spred asi jedného roka. Skupina údajne realizovala od januára 2014 podpaľačské útoky, ktorých terčom boli najmä policajti. Došlo napríklad k podpáleniu policajného vozidla pred strážnicou v Litvínove-Hamri, k hodeniu zápalnej fľaše pred policajnú stanicu v Prahe alebo podpáleniu policajného automobilu v Ústí nad Labem.

Od septembra 2014 uvedená skupina podľa vyšetrovateľov pripravovala útok zápalnými fľašami na nákladný vlak s vojenským materiálom na trati Praha-Plzeň, a to v jej úseku medzi Radotínom a Berounom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia