Krajiny V4 odmietli návrh Bruselu na prerozdelenie migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
utečenci Foto: SITA/AP

Praha 4. mája (WebNoviny.sk) – Zástupcovia krajín Vyšehradskej skupiny (V4) odmietli na dnešnom rokovaní v Prahe nový návrh Európskej komisie (EK) na prerozdeľovanie migrantov, informuje česká spravodajská televízia ČT24.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka nemala EK predkladať niečo, čo Európu rozdeľuje. Zástupcovia ďalších krajín V4 označili dnešný návrh za vydieranie.

Zaorálek uviedol, že na poslednom zasadnutí ministrov vnútra EÚ sa rozhodlo, že ďalšie kroky únie v riešení utečeneckej krízy budú vychádzať z toho, na čom sa zhodla celá dvadsaťosmička. Preto ho terajšie rozhodnutie EK „nemilo prekvapilo“.

Komisia by nemala predkladať niečo, čo nás rozdeľuje. Neviem, prečo sa máme vracať k starému sporu. Pripadá mi to nešťastné,“ uviedol šéf českej diplomacie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó návrh označil za neprípustný a postoj EK za vydieranie.

Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski poznamenal, že si stále nie je istý, či EK svoj návrh myslí vážne. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak zasa vyhlásil, že návrhu chýba akýkoľvek zmysel a je v rozpore s právami členských krajín EÚ.

Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, ktorý sa v Prahe zúčastnil na rokovaní V4, označil návrh EK za kompromis rôznych postojov. Rozhodnutie bude na členských štátoch, dodal.

V poradí siedma spoločná schôdzka ministrov zahraničných vecí krajín V4 a Východného partnerstva sa pod taktovkou českého predsedníctva V4 uskutočňuje od utorka v Prahe. Na podujatí sa zúčastňujú šéfovia diplomacií šiestich partnerských krajín (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina), ako aj eurokomisár Hahn a vysokí diplomatickí predstavitelia Holandska, Nemecka a Švédska.

Európska komisia dnes oznámila, že plánuje zásadne zmeniť európsky azylový systém tak, aby sa zmiernil nápor migrantov na niektoré krajiny. Členské krajiny EÚ, ktoré mechanizmus prerozdeľovania migrantov odmietnu, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to vo výške 250.000 eur za jedného neprijatého utečenca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Johannes HahnPéter Szijjártó
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka