Let MH17 bol zostrelený ruským zariadením, tvrdia Briti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Správa vyšetrovateľov k zostreleniu Boeingu 777 na Ukrajine
Foto: SITA/AP

Amsterdam 4. mája (WebNoviny.sk) – Boeing 777 malajzijských aerolínií podľa zistení britskej investigatívnej skupiny Bellingcat zostrelila nad východnou Ukrajinou protilietadlová raketa typu Buk, ktorá patrila ruským bojovým silám, píše dnes agentúra DPA.

Mobilné odpaľovacie zariadenie, ktoré videli na východe Ukrajiny 17. júla 2014 krátko pred zostrelením lietadla, bolo určite ruské, a nie ukrajinské, uvádza sa v dnes zverejnenej správe. Pri zostrelení letu MH17 prišlo o život všetkých 289 cestujúcich a členov posádky.

V záverečnej správe vyšetrovateľov Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV), zverejnenej vlani v októbri, sa uvádza, že lietadlo zničila raketa protilietadlového systému sovietskej výroby Buk. Ukrajina uviedla, že takéto rakety majú Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny. Moskva naopak tvrdí, že nimi disponujú aj ukrajinské jednotky a na východe Ukrajiny neboli nikdy nasadení ruskí vojaci.

Skupina Bellingcat okrem iného uvádza, že vďaka fotografiám, ktoré zverejnili ruskí vojaci na sociálnych sieťach, sa jej podarilo jednoznačne určiť, o aké vozidlo s odpaľovacím zariadením išlo. Dodala, že výsledky vyšetrovania odovzdala holandským orgánom. V druhom polroku sa očakávajú závery oficiálneho vyšetrovania, ktoré by malo priniesť odpoveď na otázku, kto je za zostrelenie lietadla zodpovedný.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 v oblasti východnej Ukrajiny ovládanej proruskými separatistami. Medzi 298 ľuďmi na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať