Obrazom: Albertu ničí požiar, vyhlásili stav ohrozenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Provinciu Alberta ničí požiar, vyhlásili stav ohrozenia
Mohutný lesný požiar si vynútil evakuáciu 88 000 obyvateľov. Plamene zničili alebo poškodili okolo 1600 domov a iných budov a rozšírili sa na plochu s rozlohou vyše 10 000 hektárov. Foto: The Canadian Press via AP

FORT MCMURRAY 5. mája (WebNoviny.sk) – V západokanadskej provincii Alberta vyhlásili v stredu stav ohrozenia v súvislosti s mohutným lesným požiarom, ktorý ohrozuje mesto Fort McMurray a vynútil si už evakuáciu 88 000 miestnych obyvateľov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

„Vzhľadom na vážnosť a rozsah vzniknutej situácie, kabinet (Alberty) vyhlásil provinčný stav ohrozenia,“ oznámila v stredu na Twitteri miestna ministerka pre komunálne záležitosti Danielle Lariveeová. Opatrenie podľa nej umožní lepšiu mobilizáciu zdrojov na boj s prírodným živlom.

Obrazom: Mohutný požiar v kanadskej provincii Alberta

Podľa premiéra Alberty už plamene zničili alebo poškodili okolo 1600 domov a iných budov a rozšírili sa na plochu s rozlohou vyše 10 000 hektárov. Ich likvidáciu komplikuje silný vietor v kombinácii s vysokými teplotami a suchom. Požiar sa šíri aj v obytných oblastiach Fort McMurray a v stredu večer sa priblížil aj k miestnemu medzinárodnému letisku, ktoré preto dočasne prerušilo svoju prevádzku. Zrušené boli všetky komerčné odlety i prílety.

Vďaka rýchlym evakuáciám a úsiliu miestnych úradov a hasičov sa doposiaľ podarilo predísť zraneniam a obetiam na životoch. S ohňom bojuje viac ako 250 hasičov z celej Alberty za pomoci 10 hasičských vrtuľníkov a 17 lietadiel.

Fort McMurray je hlavným mestom regiónu, v ktorom sa nachádzajú rozsiahle ložiská nekonvenčnej ropy, takzvané athabaské ropné piesky. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele. Požiar sa počas uplynulého víkendu priblížil už aj k ťažobným zariadeniam.

Podľa agentúry AP je aktuálne na území Alberty asi 30 ohnísk lesných požiarov. V provincii platí prísny zákaz zakladania ohňov na voľnom priestranstve s výnimkou vyhradených miest v kempoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať