Starostom Londýna sa môže stať po prvýkrát moslim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Británia zažíva volebný superštvrtok
Labourista Sadiq Khan, ktorý má podľa prieskumov dobré vyhliadky na úspech. Foto: SITA/AP

Londýn 5. mája (WebNoviny.sk) – Britskí voliči vo štvrtok rozhodujú o zložení nového parlamentu v Škótsku, národného zhromaždenia vo Walese a Severnom Írsku a miestnych zastupiteľstiev v Anglicku. Ako ďalej informovala BBC, v dnešný volebný „superštvrtok“ si občania viacerých miest vrátane Londýna a Bristolu budú voliť nových starostov. Obyvateľov Londýna na dôvažok čakajú i voľby poslancov mestského zastupiteľstva. Volebné miestnosti budú otvorené od 08.00 h do 23.00 h SELČ.

Londýnčana rozhodnú o nástupcovi charizmatického Borisa Johnsona. O jeho funkciu sa uchádzajú syn miliardára, konzervatívec Zac Goldsmith, a syn pakistanského šoféra autobusu, labourista Sadiq Khan, ktorý má podľa prieskumov dobré vyhliadky na úspech. Ak voľby naozaj vyhrá, bude prvým starostom Londýna moslimského vierovyznania.

Vzhľadom na blížiace sa referendum o zotrvaní Británie v EÚ, ktoré je vypísané na 23. júna, sú londýnske i regionálne voľby sledované veľmi pozorne. Ich výsledky totiž budú mať vplyv na dôveryhodnosť premiéra Davida Camerona, ktorý vedie kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

Výsledok dnešných volieb však bude dôležitý aj pre lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý od svojho zvolenia do čela strany vlani v septembri zápasí s kritikmi vo vlastných radoch. Corbynovi odporcovia sa domnievajú, že nebude schopný priviesť Labouristickú stranu k víťazstvu vo voľbách v roku 2020 a želajú si preto jeho odchod.

Británia zažíva volebný superštvrtok
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sadiq Khan