Gréci opäť štrajkujú, odmietajú ďalšie úspory vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie
Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v Aténach, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende. Foto: SITA/AP

Atény 6. mája (WebNoviny.sk) – V Grécku sa začal 48-hodinový „generálny“ štrajk odborárov protestujúcich proti novému programu úspor, o ktorom by mal v nedeľu večer hlasovať grécky parlament. Informovala o tom agentúra Reuters. V dôsledku štrajku, ktorý vo štvrtok ohlásili najväčšie odborové organizácie súkromného aj verejného sektora, je prerušená premávka verejnej dopravy. Protestujú aj grécki smetiari, železničiari, novinári, lekári a právnici a pracovníci škôl, ministerstiev a iných štátnych inštitúcií.

Trajektová doprava v Egejskom mori je zároveň pozastavená až do utorňajšieho rána, keďže grécki námorníci ohlásili až štvordňový štrajk. Najväčšia grécka odborová organizácia GSEE, združujúca pracovníkov súkromného sektora, uviedla, že pripravované opatrenia považuje „za posledný klinec do rakvy“ pre zamestnancov aj dôchodcov, ktorí si za posledných šesť rokov úsporných opatrení vytrpeli už dosť.

„Snažia sa skupine Eurogroup dokázať, že sú dobrými študentmi, ničia však grécky systém sociálneho zabezpečenia,“ uviedol na margo stretnutia ministrov eurozóny, naplánovaného na pondelok, predstaviteľ z GSEE. Grécky parlament bude o pripravovaných reformách, ktorých súčasťou sú dodatočné dôchodkové škrty a zvyšovanie daní, hlasovať v nedeľu 8. mája.

Atény dúfajú, že schválením týchto opatrení by sa im mohlo podariť presvedčiť medzinárodných veriteľov na poskytnutie nového – v poradí už tretieho – záchranného balíka. Reforma dôchodkov by mala priniesť úspory 1,8 miliardy eur a ďalších 1,8 miliardy nepriamych daní, napríklad za tabakové výrobky a palivá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia