Taliani zachránili v Stredozemnom mori takmer 1800 migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Rím 6. mája (WebNoviny.sk) – Talianske plavidlá pomohli zachrániť takmer 1800 migrantov z člnov pokúšajúcich sa doplaviť za posledných 24 hodín zo severu Afriky do Talianska. Informovali o tom dnes talianske námorné sily. Táto správa naznačuje, že počty migrantov sa s príchodom teplejšieho počasia zvyšujú.

Námorné sily uviedli, že pri desiatich operáciách bolo zachránených 1759 migrantov, a to za pomoci talianskeho námorníctva, pobrežnej stráže a finančnej polície, ako aj agentúry Frontex na ochranu vonkajších hraníc EÚ a humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Panujú obavy z nárastu počtu migrantov

Talianska fregata Grecale vezie zachránených migrantov do sicílskeho prístavu Augusta, kam podľa očakávania pricestujú v sobotu dopoludnia. Námorné sily to uviedli vo vyhlásení, v ktorom však nespomenuli podrobnosti o štátnej príslušnosti migrantov.

Vďaka najnovším migrantom zachráneným v Sicílskom prielive stúpne celkový počet migrantov, ktorí sa zatiaľ tento rok priplavili na člnoch do Talianska, na vyše 30.000, čo je mierny nárast v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015, napísala tlačová agentúra Reuters.

Humanitárne organizácie tvrdia, že morská trasa medzi Líbyou a Talianskom je teraz pre žiadateľov o azyl smerujúcich do Európy hlavnou trasou – po tom, ako dohoda EÚ s Tureckom dramaticky spomalila prúd migrantov z Turecka do Grécka.

Predstavitelia EÚ sa však obávajú, že počty ľudí pokúšajúcich sa preplaviť do južného Talianska stúpnu, keďže podmienky pre plavbu sa v teplejšom počasí zlepšujú.

Väčšina sa plaví na nestabilných loďkách

Od začiatku minulého roka prišlo do Európskej únie vyše 1,2 milióna arabských, afrických a ázijských migrantov, ktorí utekali pred vojnou a chudobou vo svojich krajinách.

Väčšina ľudí, pokúšajúcich sa doplaviť do Talianska, vyráža z pobrežia nepokojnej Líbye na nestabilných rybárskych loďkách alebo nafukovacích člnoch a smeruje na taliansky ostrov Lampedusa, ktorý sa nachádza v blízkosti Tuniska, alebo na Sicíliu.

Talianska pobrežná stráž však v stredu oznámila, že zachránila 42 migrantov z plachetnice pri pobreží Apúlie, v juhovýchodnom „opätku“ pevninského Talianska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia