Španielskych novinárov unesených vlani v Sýrii prepustili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Foto: SITA/AP

Madrid 8. mája (WebNoviny.sk) – Trojica španielskych novinárov, ktorých vlani uniesli neznámi extrémisti v sýrskom meste Aleppo, pricestovala v nedeľu do Madridu. Napísala to agentúra AP.

Antonio Pampliega, Ángel Sastre a José Manuel López informovali ako novinári na voľnej nohe o vojenskom konflikte v Sýrii. Zmizli vlani v júli v oblasti mesta Aleppo na severe Sýrie. Po desiatich mesiacoch zadržiavania trojicu prepustili uplynulú sobotu a poslali do Turecka, kde čakali na návrat do vlasti.

Oficiálne vyhlásenie kancelárie premiéra Mariana Rajoya potvrdilo, že všetci traja pristáli dnes ráno v bezpečí v Španielsku.

O ich letecký prevoz z Turecka na leteckú základňu neďaleko Madridu sa postaralo ministerstvo zahraničných vecí. Diplomacia detaily o spôsobe ich prepustenia nezverejnila.

Kto ich uniesol, nie je podľa AP dosiaľ známe. Časti Aleppa sú však stále pod kontrolou povstaleckých skupín vrátane teroristov z Islamského štátu (IS), ktorí v minulosti uniesli a zabili viacero zahraničných i miestnych novinárov.

Pri prepustení novinárov zohrali kľúčovú úlohu spojenecké krajiny vrátane Turecka a Kataru. Nezisková organizácia Novinári bez hraníc (RWB) obhajujúca slobodu tlače a médií so sídlom v Paríži označuje Sýriu za najnebezpečnejšiu krajinu na svete pre výkon práce novinárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať