Ľudia si chcú vybrať, či má ich krajina ostať v EÚ alebo nie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka europska unia
Foto: SITA/AP

LONDÝN 9. mája (WebNoviny.sk) – Takmer polovica voličov v ôsmich krajinách Európskej únie si želá, aby mohli hlasovať o otázke členstva v EÚ rovnako, ako to budú môcť urobiť Briti v referende 23. júna. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov prieskumu, o ktorých informovala agentúra Reuters.

Celkovo 45 percent z viac ako 6000 respondentov v Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, Španielsku a Švédsku uviedlo, že si praje takéto hlasovanie aj vo svojej krajine.

Polovica opýtaných si myslí, že Británia vystúpi z EÚ

Tretina z opýtaných by si v prípade, ak by dostala príležitosť, zvolila odchod z EÚ, uviedla firma Ipsos-MORI, ktorá prieskum realizovala na prelome marca a apríla. Podiel potenciálnych hlasov za odchod z únie siaha od 48 a 41 percent v Taliansku a Francúzsku po 22 a 26 percent v Poľsku, resp. Španielsku.

Prieskum tiež ukázal, že 49 percent oslovených v uvedených ôsmich štátoch sa domnieva, že Británia si v referende zvolí vystúpenie z EÚ – čo je viac ako počet ľudí s takýmto názorom v samotnom Spojenom kráľovstve, ktorý dosiahol 35 percent, uviedla v správe o výsledkoch britská firma pre prieskum trhu.

Len 20 percent respondentov, že do roku 2020 bude integrácia väčšia

Podľa 51 percent respondentov by tzv. brexit, odchod Británie z EÚ, poškodil ekonomiku únie. Negatívne dôsledky pre britské hospodárstvo naopak očakáva len 36 percent opýtaných.

Britskí aktivisti vedúci kampaň za vystúpenie z EÚ varovali, že blok smeruje k hlbšej politickej únii, čo však pokladá za pravdepodobné len málo voličov oslovených v prieskume Ipsos-MORI.

Len 20 percent respondentov vo všetkých deviatich štátoch EÚ zahrnutých do prieskumu, teda vrátane Británie, sa domnieva, že do roku 2020 bude integrácia väčšia. Podľa 40 percent bude menšia. Až 48 percent opýtaných si myslí, že hlasovanie za brexit by viedlo k odchodu aj ďalších krajín z EÚ, 18 percent s týmto názorom nesúhlasilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia