Rakúsky kancelár Faymann odstupuje z funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viedenský summit o západnom Balkáne priniesol i konkrétne výsledky
Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann (foto) i nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová mienia pri riešení utečeneckej krízy presadzovať spoločný postup členských štátov Európskej únie. Viedeň, 27. augusta 2015. Foto: SITA/AP

Viedeň 9. mája (WebNoviny.sk) – Rakúsky kancelár Werner Faymann, ktorý vo Viedni oznámil, že rezignuje na tento vládny post, ako aj na funkciu predsedu Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), ešte dnes navštívi sídlo prezidenta Heinza Fischera, aby aj oficiálne potvrdil svoju demisiu. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na Faymannovu hovorkyňu.

Rakúsky prezident Heinz Fischer žiadosti Faymanna o uvoľnenie z funkcie vyhovie a dočasne poverí riadením vlády vicekancelára a lídra koaličných ľudovcov (ÖVP) Reinholda Mitterlehnera, informovala prezidentská kancelária. Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner nevidí podľa vlastných slov napriek odchodu Wernera Faymanna z čela vlády i sociálnych demokratov dôvody pre predčasné voľby. Ubezpečil, že je pripravený prevziať dočasne vedenie kabinetu. Dodal, že rozhodnutie o budúcom šéfovi sociálnych demokratov je výlučnou záležitosťou koaličných partnerov z SPÖ. Ľudovci však chcú spolurozhodovať o budúcom kancelárovi.

Mitterlehner, ktorého kancelárov postup a jeho načasovanie prekvapili, však rozhodnutie Faymanna vzal s rešpektom na vedomie. Formálny postoj ľudovcov k formovaniu kabinetu bude známy po rokovaní ich predsedníctva v utorok popoludní, vyplynulo z vicekancelárových slov. Podľa Mitterlehnera by k zmenám v oblasti azylovej politiky dôjsť nemalo.

Predsedníčka rakúskeho Národného zhromaždenia Doris Buresová sa v prvej reakcii poďakovala svojmu doterajšiemu straníckemu šéfovi Wernerovi Faymannovi za krízový manažment a pripomenula, že jeho pôsobenie na čele vlády sprevádzali veľké medzinárodné krízy, ktoré kancelár zvládol bez veľkých reštriktívnych opatrení v sociálnej oblasti a bez úsporných balíčkov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Predsedníctvo SPÖ by ešte dnes malo rozhodnúť o dočasnom nástupcovi Wernera Faymanna na čele strany. V tejto súvislosti sa špekuluje napríklad o viedenskom primátorovi Michaelovi Häuplovi, šéfovi Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Christianovi Kernovi alebo mediálnom manažérovi Gerhardovi Zeilerovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Heinz FischerWerner Faymann