Muž dobodal ľudí na stanici v Grafingu, kričal Alláhu akbar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko
Motív páchateľa zatiaľ nie je známy, nie je vylúčené.politické pozadie. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 10. mája (WebNoviny.sk) – Utorňajší útok muža ozbrojeného nožom na železničnej stanici v meste Grafing pri Mníchove si vyžiadal jedného mŕtveho a troch zranených. Spravodajský portál Süddeutsche Zeitung (SZ) o tom informuje s tým, že útočník mohol byť pod vplyvom drog a zmätený.

Podľa zverejnených údajov našli vyšetrovatelia na mieste činu bližšie nešpecifikovanú nádobu s narkotikami. Údajným páchateľom útoku v Grafingu je 27-ročný muž nemeckej štátnej príslušnosti, pochádzajúci zo spolkovej krajiny Hesensko. Vyšetrovatelia zatiaľ nevylučujú, že útok mohol mať „islamistické pozadie“ vzhľadom na informácie, podľa ktorých páchateľ ozbrojený kuchynským nožom počas vyčíňania pokrikoval arabskú frázu Alláhu akbar (Alah je najväčší).

Poukazujú tiež na možnú „politickú motiváciu“. Podľa SZ sú priestory stanice pokryté krvavými šľapajami, ktoré naznačujú, že pravdepodobne samotný páchateľ sa pohyboval bosý. Útok na stanici, kde zastavujú predmestské a regionálne vlaky, utrpeli zranenia štyria muži, si vyžiadal život 56-ročného muža, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. Ďalší traja muži vo veku 43, 55 a 58 rokov vyviazli so zraneniami rôzneho rozsahu.

Muž zaútočil okolo 04.50 h na priestranstve pred stanicou, na nástupišti, ako aj v súprave pripravenej na odchod smerom do Mníchova, ktorého centrum je od Grafingu vzdialené približne 36 kilometrov. Strojvodca sa snažil útočníka zneškodniť pomocou hasiaceho prístroja. Starostka Grafingu pri Mníchove Angelika Obermayrová sa pre nemeckú stanicu n-tv vyjadrila, že obyvateľov mesta dnešná udalosť hlboko zasiahla, keďže takéto hrôzy doteraz videli len „v televízii“, píše agentúra DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia