Zvolený filipínsky prezident chce zločincami nakŕmiť ryby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nový filipínsky prezident chce zločincami nakŕmiť ryby
Nový filipínsky prezident Rodrigo Duterte si servítku pred ústa nekladie. Foto: SITA/AP

Manila 10. mája (WebNoviny.sk) – Rodrigo Duterte sa stane budúcim prezidentom Filipín a jeho najväčší rival Mar Roxas už priznal porážku v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v pondelok. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. „Je jasné, že starosta mesta Davao je budúcim prezidentom Filipínskej republiky,“ povedal novinárom kandidát vlády a bývalý minister vnútra Roxas. „Rešpektujme a prijmime rozhodnutie ľudu,“ dodal.

Duterte – 71-ročný starosta štvrtého najväčšieho filipínskeho mesta Davao na južnom ostrove Mindanao, známy svojimi tvrdými vyjadreniami – získal po zrátaní hlasov z 91 percent volebných okrskov takmer 39 percent hlasov, teda 15,31 milióna. Po ňom nasledoval Roxas s 23,32 percenta hlasov, čiže 9,22 milióna. „Digong, želám ti veľa úspechov,“ povedal Roxas a použil pritom Duterteho prezývku.

Duterte, známy ostrým jazykom, sa počas búrlivej kampane nevyhol nadávkam a zločincom sa vyhrážal, že ich telami nakŕmi ryby v Manilskej zátoke. Opakovane tiež hovoril o možnosti rozpustiť parlament, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu pre porušovanie ľudských práv. Vyhlásil tiež, že do pol roka skoncuje s obchodovaním s drogami, kriminalitou a korupciou a že s páchateľmi takýchto zločinov urobí krátky proces.

Viac než 54 miliónov registrovaných voličov rozhodovalo v pondelok na Filipínach okrem nového prezidenta tiež o viceprezidentovi, guvernéroch provincií, o zložení provinčných zastupiteľstiev, o starostoch a poslancoch mestských zastupiteľstiev – celkovo o obsadení približne 18.000 postov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Rodrigo Duterte