Takmer dve tretiny Nemcov už nechcú Merkelovú za kancelárku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

BERLÍN 10. mája (WebNoviny.sk) – Takmer dve tretiny Nemcov si neželajú, aby spolkovou kancelárkou bola aj v ďalšom volebnom období Angela Merkelová. Vyplýva to z utorkových zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Insa pre časopis Cicero.

Podľa nich by 36 percent respondentov privítalo, ak by líderka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) zostala na čele nemeckej vlády aj po parlamentných voľbách v roku 2017.

Najviac odporcov má Merkelová, ktorá pochádza z bývalej Nemeckej demokratickej republiky, paradoxne v spolkových krajinách Durínsko a Sasko, kde je proti jej už štvrtému zvoleniu za kancelárku 79, respektíve 76 percent opýtaných. Naopak, najväčšej podpore sa teší na severe Nemecka v Brémach a v Šlezvicku-Holštajnsku, kde by si jej ďalšie pôsobenie vo funkcii kancelárky želalo zhodne po 55 percent respondentov.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že najviac odporcov má Merkelová medzi ľuďmi s nízkym vzdelaním a nízkymi príjmami a vo vekovej skupine od 45 do 54 rokov (70 percent). Najviac stúpencov má na druhom konci spoločenského spektra – medzi vzdelanými a osobami a ľuďmi s vysokými príjmami.

Ako naznačujú informácie, ktoré zverejnil magazín Cicero na svojej webovej stránke, Merkelovú odmieta drvivá väčšina stúpencov opozičných strán Alternatíva pre Nemecko (96,2 percenta) a Ľavica (87,6 percenta). Reprezentačný prieskum verejnej mienky bol realizovaný na vzorke 2048 oprávnených voličov dňoch 4.-9. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová