Vojny a katastrofy vyhnali vlani z domovov 28 miliónov ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýrčania
Tisíce Sýrčanov nemajú kam utiecť pred vojnou. Foto: SITA/AP

Ammán 15. mája (WebNoviny.sk) – V dôsledku vojenských konfliktov a prírodných nešťastí bolo vlani v rôznych častiach sveta v rámci územia svojej krajiny nútene vysídlených približne 27,8 milióna ľudí. Konštatuje sa to v správe humanitárnej organizácie Nórska rada pre utečencov (NRC), ktorá túto situáciu označuje za globálnu krízu.

Agentúra AP na ilustráciu uvádza, že počet v rámci vlastnej krajiny vysídlených ľudí vlani presiahol súčet počtu obyvateľov New Yorku, Londýna, Paríža a Káhiry. Podľa NRC z bilancie vyplýva, že 8,6 milióna vnútorne vysídlených sú ľudia žijúci v oblastiach vojenských konfliktov, pričom polovica z nich sú Sýrčania, Jemenčania a Iračania.

Na prvom mieste pomyselného rebríčka skončil Jemen, kde sa vlani v rámci hraníc štátu presídlilo 2,2 milióna ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2014 až 20-násobok. Za Jemenom nasleduje Sýria s 1,3 miliónom vnútorných presídlencov a Irak s 1,1 miliónom presídlených, uvádza sa v správe, z ktorej citovala agentúra AP.

Riaditeľ NRC pre Blízky východ Carsten Hansen v tejto súvislosti upozornil, že svet sa sústreďuje na blízkovýchodných utečencov, ktorí ušli zo svojich krajín, ale zabúda sa na milióny osôb, ktoré na Blízkom východe opustili svoj domov a boli nútené hľadať útočisko v inej časti svojej

Hansen kritizoval, že práve na týchto ľudí striehne smrť, a bohatšie a stabilnejšie krajiny sa pritom snažia udržať žiadateľov o azyl mimo svojho územia alebo im odmietajú poskytnúť ochranu.

Ako informovala agentúra UNIAN, okrem krajín Blízkeho východu v zozname štátov s najvyšším počtom vnútorne vysídlených osôb figuruje aj Ukrajina, ktorá sa ocitla na štvrtom mieste. Podľa NRC v priebehu roku 2015 z dôvodu konfliktu na východe Ukrajiny získalo štatút vnútorne vysídlených osôb až 942.000 ľudí. Celkovo bolo na Ukrajine k vnútornému vysídleniu donútených 1,7 milióna ľudí.

V dôsledku konfliktov je na svete teraz vnútorne vysídlených 40,8 milióna osôb vrátane 8,6 milióna ľudí zaregistrovaných vlani. „Ide o najvyšší vôbec zaznamenaný počet a dvojnásobok počtu utečencov zaregistrovaných celosvetovo,“ uviedol šéf NRC Jan Egeland.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať