Prezradili údaje novinárov akreditovaných u separatistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proruskí separatisti zostrelili vládny vrtuľník
Proruskí militant nesie ruskú vlajku. Separatisti vo štvrtok zostrelili vo štvrtok na východe Ukrajiny vládny vojenský vrtuľník. Incident si vyžiadal životy celej posádky. Foto: SITA/AP

Kyjev 11. mája (WebNoviny.sk) – Ukrajinský web Myrotvorec zverejnil osobné údaje približne 5000 novinárov, ktorí sa akreditovali u proruských separatistov na východe Ukrajiny. Okrem ukrajinských novinárov sú v zoznamoch aj spravodajcovia zahraničných médií a denníkov, informovala v stredu agentúra UNIAN.

Redaktorka televízie Hromadske Anastasija Stanková spresnila, že na webe sú zverejnené „telefónne čísla a adresy najlepších novinárov z celého sveta zo všetkých renomovaných médií“, ktorí boli v rozličnom období akreditovaní v Doneckej i Luhanskej ľudovej republike, „riskovali svoj život a snažili sa informovať o tom, čo sa deje na druhej strane“.

Novinári, ktorých osobné údaje boli takto prezradené, vydali vyhlásenie. Uvádzajú v ňom, že teraz dostávajú výhražné telefonáty a listy. Niektorí ukrajinskí politici už vyzvali, aby novinári, ktorých mená sú na zozname, boli považovaní za „nepriateľov Ukrajiny“ a aby „vôbec nemohli pracovať“.

Novinári ďalej uviedli, že sú „hlboko šokovaní krokmi ukrajinských politikov i tímu webovej stránky Myrotvorec“, ktorí ich označili za ľudí, čo „spolupracujú s teroristami“.

Podľa vyhlásenia novinári žiadajú od webu Myrotvorec, aby okamžite stiahol informácie o osobných údajoch novinárov. Chcú tiež, aby sa prípadom zaoberali orgány činné v trestnom konaní. Podľa nich totiž došlo k porušeniu zákona o ochrane osobných údajov, okrem toho sú tiež terčom nátlaku a vyhrážok.

Ukrajinská novinárka Myroslava Honhadzeová, ktorá pracuje pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky, pre UNIAN uviedla, že Výbor na ochranu novinárov, sídliaci v New Yorku, vydá ku kauze vyhlásenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia