Veľvyslanci krajín EÚ odobrili predĺženie hraničných kontrol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúska armáda začala stavať plot
Drôtené oplotenie, ktoré stavajú na oboch stranách hraničného priechodu Spielfeld južne od Grazu, umožní nasmerovať ľudí tak, aby cez hranicu prechádzali len na jednom mieste. Foto: SITA/AP

Brusel 11. mája (WebNoviny.sk) – Veľvyslanci členských krajín Európskej únie schválili v stredu návrh Európskej komisie o predĺžení hraničných kontrol zavedených vlani Rakúskom a ďalšími štyrmi krajinami maximálne do novembra.

Opatrenie sa týka kontrol na rakúsko-maďarských, rakúsko-slovinských a nemecko-rakúských štátnych hraniciach. Prípadné zavedenie hraničných kontrol v oblasti Brennerského priesmyku by si však vyžiadalo osobitnú procedúru.

Stredajšie rozhodnutie znamená súčasne zelenú pre pokračovanie hraničných kontrol v Dánsku, Švédsku, ako aj nečlenskej krajine EÚ – Nórsku, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Formálne musí ešte stredajšie rozhodnutie schváliť Rada ministrov EÚ.

Dôvodom obnovenia hraničných kontrol sa vlani stala pretrvávajúca migračná kríza. Ich opakované predlžovanie súvisí s nedostatočnou ochranou vonkajších hraníc EÚ niektorou z členských krajín, v tomto prípade Gréckom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia