Rusko spustilo poslednú líniu elektrického vedenia na Krym

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Po Kryme pochodujú ruskí vojaci, pod kontrolou majú väčšinu poloostrov
Po Krymskej republike sa presúvajú ruskí vojaci, Ukrajina to považuje za vyhlásenie vojny. Foto: SITA/AP

Moskva 11. mája (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin dozeral v stredu na spustenie štvrtej a zároveň poslednej línie elektrického vedenia z Ruska na Krym, ktorá by mala takmer úplne ukončiť závislosť anektovaného polostrova na dodávkach elektriny z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko obsadilo pôvodne ukrajinský Krym v marci 2014 a polostrov odvtedy sužujú rozsiahle a dlhodobé výpadky elektriny. V novembri sa Krym ponoril do tmy po tom, ako neznámi páchatelia vyhodili na juhu Ukrajiny do vzduchu stĺpy s vysokým napätím dodávajúce na Krym väčšinu elektriny.

Moskva v reakcii na to urýchlila výstavbu tzv. energetického mosta, série káblov vedených po morskom dne cez Kerčský prieliv oddeľujúci Rusko od Krymu.

V stredu Putin privítal spustenie poslednej línie elektrického vedenia na Krym prostredníctvom videomostu zo svojej letnej rezidencie v Soči. Spolu s ňou dosiahnu dodávky elektriny na Krym 800 megawattov, čo by spoločne s vlastnými kapacitami na polostrove malo uspokojiť jeho potreby.

Krym sa stane v dodávkach elektriny úplne sebestačný po dokončení elektrární, ktoré postavia v mestách Sevastopoľ a Simferopol.

Rusko popiera, že by Krymský polostrov anektovalo. Nástojí na tom, že jeho obyvatelia sa v referende rozhodli stať súčasťou Ruskej federácie a Moskva iba konala, aby chránila ich slobodne vyjadrenú vôľu. Medzinárodné spoločenstvo platnosť referenda spochybnilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin