Al-Káida a Front an-Nusra chcú v Sýrii vlastný emirát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ajman Zawahrí
Vodca medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí. Foto: SITA/AP

New York 16. mája (WebNoviny.sk) – Vodca medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Ajman Zawáhirí má v úmysle vytvoriť v Sýrii nový front a spolu s Frontom an-Nusra vytvoriť alternatívne povstalecké hnutie, napísal americký denník New York Times (NYT) s odvolaním sa zdroje v amerických a európskych tajných službách. „Zámery vedenia al-Káidy odzrkadľujú nárast významu Sýrie a na základe toho možno predpokladať eskaláciu jej súperenia s džihádistickým zoskupením Islamský štát (IS/Dáiš),“ uviedol NYT.

Americký denník upozorňuje, že ide o zásadný posun v pozícii al-Káidy i Frontu an-Nusra, ktoré až doteraz odmietali pristúpiť k vytvoreniu nezávislého „štátu“-emirátu, kým sa pre tento krok nevytvoria podmienky. Podľa tajných služieb stála prítomnosť v Sýrii teroristom poskytuje veľkú šancu ocitnúť sa „na dostrel“ k Európe a v priestore, kde sa môžu aktívne venovať náboru nových síl, a to v Iraku, Turecku, Jordánsku i Libanone.

NYT tvrdí, že s cieľom vytvoriť si v Sýrii spomínanú „platformu“ vyslala tam al-Káida viac ako desiatku emisárov spomedzi svojich najspoľahlivejších a najlepšie pripravených bojovníkov.

Časť vedenia Frontu an-Nusra je proti

Časť vedenia Frontu an-Nusra je proti načasovaniu tohto kroku a nesúhlasia s ním ani mnohí povstalci bojujúci na strane Frontu proti armáde prezidenta Bašára Asada, pretože sa obávajú, že to povedie k ďalšiemu štiepeniu síl už aj tak roztrieštených povstalcov. „Kombinácia emirátu al-Káidy spolu s revitalizovaným hlavným velením al-Káidy v severnej Sýrii by mohla posilniť značku al-Káidy v celosvetovom meradle,“ napísal americký analytik Charles Lister v májovom čísle časopisu Foreign Policy.

„Al-Káida sa bude prezentovať ako inteligentné, metodické a vytrvalé džihádistické hnutie, ktoré si – na rozdiel od Islamského štátu – zvolilo stratégiu viac zladenú so životom bežných sunnitov,“ uviedol Lister. Pripomenul, že al-Káida a IS majú rovnaký cieľ – vytvoriť Islamský štát -, ale ich taktika sa líši. Kým Dáiš rýchlo ovládol časť územia Iraku a Sýrie a nastolil tam svoj poriadok, Front an-Nusra veľmi trpezlivo posilňuje svoj vplyv v oblastiach, ktoré chce ovládať a postupuje s ďalšími povstaleckými zoskupeniami bojujúcimi proti Asadovmu režimu.

Al-Káidu má viesť bin Ládinov syn

Americká televízna spoločnosť CNN uplynulú sobotu informovala, že jeden zo synov zlikvidovaného vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina je ochotný ujať sa vedenia siete. CNN dospela k tomuto záveru na základe rozhovorov s expertmi na terorizmus a Blízky východ a vyplynulo to aj z videozáznamov zverejnených začiatkom mája, keď Zawáhirí a spomínaný bin Ládinov syn, Hamza, oznámili svoje plány na vytvorenie „obrovskej armády“, ktorá „oslobodí Jeruzalem“. CNN v tejto súvislosti citovala Zawáhirího výrok, že „cesta do Palestíny vedie cez Sýriu, ktorá sa stala krajinou džihádu“.

CNN pripomenula, že v priebehu tohto roku ide už o druhý videozáznam, ktorý jasne dokazuje zámer radikálnych islamistov „skonsolidovať“ novú generáciu al-Káidy. Front an-Nusra vznikol v roku 2012 ako odnož irackej vetvy siete al-Káida. Keď sa tá v roku 2013 pod vedením abú Bakra Baghdádího vyhlásila za Islamský štát a začala v Sýrii bojovať proti Asadovi, Front an-Nusra prisahal vernosť al-Káide vedenej Zawáhirím. Týmto krokom sa v Sýrii začala rivalita medzi Islamským štátom a Frontom an-Nusra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda