Utečenca z Rwandy odsúdili na doživotie za účasť na genocíde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenca z Rwandy odsúdili na doživotie za účasť na genocíde
Claver Berinkindi bol vplyvným vodcom kmeňa Hutuov a zúčastnil sa na masakroch civilistov v mestách Muyira a Butare na juhu Rwandy. Foto: SITA/AP

Štokholm 16. mája (WebNoviny.sk) – Švédskeho občana rwandského pôvodu dnes v Štokholme odsúdili na doživotie za úlohu, ktorú zohrával v roku 1994 počas genocídy vo svojej africkej vlasti. Ako informovala agentúra AP, súd v Štokholme uznal Clavera Berinkindiho za vinného z genocídy a hrubého porušenia medzinárodného práva. Súd deklaroval, že v súčasnosti 61-ročný muž bol vplyvným vodcom kmeňa Hutuov a zúčastnil sa na masakroch civilistov v mestách Muyira a Butare na juhu Rwandy.

Rwandské úrady pôvodne chceli, aby bol Berinkindi súdený v Rwande, ale keď sa stal švédskym občanom, jeho vydanie nebolo možné.

Berinkindi pricestoval do Švédska v roku 2002 ako utečenec. Švédskym občanom sa stal o desať rokov neskôr.

Podľa odhadov OSN si genocída v Rwande vyžiadala životy približne 800.000 ľudí, väčšinou príslušníkov kmeňa Tutsiov, ktorí boli zabití hutuskými extrémistami. Popri nacistickom holokauste a masovým vraždám na území ZSSR počas druhej svetovej vojny, arménskej genocíde a genocíde Červených Kmérov v Kambodži je zaraďovaná k najväčším genocídam 20. storočia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať