Potápači našli pri Izraeli vrak s pokladom starým 1600 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poklad
Potápači našli železné kotvy, zvyšky drevených kotiev a predmety používané pri stavbe a navigovaní plachetníc. Foto: SITA/AP

Tel Aviv 16. mája (WebNoviny.sk) – Dvaja potápači našli pri pobreží stredného Izraela vrak obchodnej lode, ktorá sa potopila pred 1600 rokmi. Informoval o tom dnes Izraelský úrad pre pamiatky (IAA).

Dvojica, ktorá sa potápala neďaleko starovekého prístavu Caesarea, zistila, že na veľkom úseku morského dna chýba piesok, a preto boli viditeľné zvyšky lode. Potápači našli železné kotvy, zvyšky drevených kotiev a predmety používané pri stavbe a navigovaní plachetníc, napísala tlačová agentúra DPA.

Muži urýchlene upovedomili o náleze IAA a neskôr spoločne objavili veľké množstvo predmetov, ktoré patrili k nákladu lode – vrátane dvoch kovových „hrúd“ pozostávajúcich z tisícov mincí, ktoré vážili približne 20 kilogramov. Našli aj bronzovú lampu s obrázkom boha Slnka Sola, sošku bohyne Mesiaca Luny, lampu s podobou hlavy afrického otroka a mnoho ďalších artefaktov.

Morský archeológ z IAA Jakob Šarvit uviedol, že loď musela počas búrky naraziť na morské dno a skaly.

Takáto zbierka predmetov z mora sa v Izraeli za posledných 30 rokov nenašla,“ povedal Šarvit. Podľa archeológa sa sošky chránené pieskom našli „v úžasnom stave zachovanosti – akoby ich tam hodili včera, a nie pred 1600 rokmi„.

Na minciach sa nachádzala podoba cisára Konštantína I. zvaného Veľký, ktorý vládol západnej časti Rímskej ríše od roku 312 n. l. do 324 n. l., a podoba cisára Licinia, ktorý vládol východnej časti Rímskej ríše a bol Konštantínovým rivalom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať