Tureckí poslanci podporili zmenu ústavy, dve tretiny nemali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: SITA/AP

Ankara 17. mája (WebNoviny.sk) – Prvé hlasovanie o kontroverzne vnímanej novele ústavy, ktorá by umožnila hromadné zrušenie imunity viac ako štvrtiny poslancov tureckého parlamentu, ukázalo v utorok večer v Ankare, že sa návrh vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) teší podpore značnej časti zákonodarcov.

Napriek tomu však iniciatíva, za ktorou je výzva prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na zrušenie imunity poslancov prokurdskej opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP) podozrievaných z podpory teroristických aktivít, nezískala potrebnú dvojtretinovú väčšinu poslaneckých hlasov.

Za hlasovalo dnes 348 zákonodarcov, proti 155 ich kolegov, ôsmi poslanci sa hlasovania zdržali. Vyplýva to z informácií spravodajskej televízie CNN Türk a tlačovej agentúry DPA. Rozhodujúce druhé hlasovanie tureckého parlamentu sa uskutoční v piatok.

Na zmenu súčasnej ústavy je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny poslancov, čo je 367 hlasov. Na vypísanie referenda o danej otázke postačí 330 hlasov.

Dočasná zmena ústavy by teraz mala viesť jednorázovo k odobratiu imunity celkovo 138 poslancom, v ktorých prípade jestvuje žiadosť na takýto postup. Ten by sa týkal zákonodarcov všetkých štyroch parlamentných strán, najviac by ho však pocítila frakcia HDP, veď o imunitu by prišlo 50 z jej 59 zákonodarcov. Schválenie novely ústavy by umožnilo trestné stíhanie poslancov, ktorí prišli o imunitu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia