Za 11. september žalujte Saudov, uvádza návrh zákona v USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristi zaútočili na WTC
Foto: SITA/AP

Washington 18. mája (WebNoviny.sk) – Americký Senát odsúhlasil v pondelok návrh zákona, ktorí umožní príbuzným obetí útokov z 11. septembra 2001 žalovať vládu Saudskej Arábie. Informovala o tom dnes agentúra AP. Zákon o spravodlivosti voči podporovateľom terorizmu, známy pod skratkou JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act), schválili senátori jednomyseľne, a to jednoduchým verbálnym hlasovaním.

Stalo sa tak napriek varovaniam zo strany Saudskej Arábie, ktorá pohrozila, že v prípade presadenia tohto zákona stiahne z americkej ekonomiky svoje investície, ktorých celková hodnota prevyšuje 100 miliárd dolárov. Schválený návrh kontroverzného zákona – podporovaného republikánskymi i demokratickými senátormi – dôrazne odmieta aj administratíva prezidenta USA Baracka Obamu.

Návrh podľa Bieleho domu narušuje dôležitý princíp medzinárodného práva, podľa ktorého nemožno viesť v jednom štáte súdne konanie voči inému suverénnemu štátu. Obama v tejto súvislosti zdôrazňuje zvýšenú hrozbu napadnutia amerických záujmov na súdoch v zahraničí. O návrhu musí ešte hlasovať dolná komora amerického Kongresu, Snemovňa reprezentantov. V prípade, že by sa tak stalo, a keby potom Obama zákon vetoval, senátori by ho opäť museli schváliť dvojtretinovou väčšinou.

Schválená predloha dáva príbuzným obetí udalostí z 11. septembra 2001 právo podávať na americké súdy žaloby voči predstaviteľov saudskoarabskej vlády, ktorí mohli byť zapletení do prípravy útokov. Príbuzní v tejto súvislosti vyzývajú Obamovu administratívu na zverejnenie doposiaľ utajených informácií tajných služieb, ktoré by mali osvetliť údajný podiel Rijádu na útokoch z 11. septembra a jeho prípadné napojenie na teroristickú sieť al-Káida.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia