Na experimenty s kvótami nie je čas, tvrdí český minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

Praha 18. mája (WebNoviny.sk) – Na experimenty s kvótami na prerozdeľovanie utečencov nie je podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) čas. Minister dostal od vlády mandát, aby na piatkovom rokovaní v Bruseli kvóty opäť odmietol, píše spravodajský server Novinky.cz. Prioritou pre ČR sú ochrana hraníc Európskej únie a dobre fungujúce záchytné strediská pre migrantov.

„Od vlády mám na piatkový Brusel jasný mandát: Sme za dôslednú ochranu hraníc EÚ a 100-percentne funkčné hotspoty. Na experimenty s kvótami nie je čas,“ uviedol na Twitteri Chovanec. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) sa proti mechanizmu povinných kvót stavia dlhodobo. Chovanec v utorkovej relácii Události a komentáře v Českej televízii (ČT) povedal, že v prípade odsúhlasenia kvót by podporil, aby proti tomu ČR podala žalobu.

„Išiel by som do vlády s tým, že tá žaloba by mala byť na mieste – hovoril to aj premiér Sobotka, takže nie je to nič, čo by vláda neavizovali dopredu, a my sme v tom úplne čitateľní,“ povedal Chovanec. V Bruseli sa bude v piatok riešiť aj otázka bezvízového styku pre Turecko. Česká vláda trvá na tom, aby Turecko splnilo všetky požiadavky, ktoré EÚ požaduje, doplnili Novinky.cz

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať