NATO a Čierna Hora podpíšu prístupovú dohodu, Rusko má obavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jens Stoltenberg
Foto: SITA/AP

Brusel 18. mája (WebNoviny.sk) – Severoatlantická aliancia a Čierna Hora podpíšu tento týždeň prístupovú dohodu otvárajúcu tejto balkánskej krajine cestu do NATO, a to napriek obavám Ruska.

Povedal to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že počas dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO, ktoré sa začne vo štvrtok v Bruseli, podpíše dohodu za Čiernu Horu premiér Milo Djukanovič.

Aliancia má dvere otvorené

Bude to „významný deň pre alianciu, pre Čiernu horu i pre stabilitu západného Balkánu,“ povedal podľa agentúry DPA Stoltenberg žurnalistom v Bruseli. Rozšírenie NATO o Čiernu Horu podľa neho „potvrdzuje, že dvere aliancie sú otvorené“.

Čierna Hora sa už vo štvrtok zúčastní na zasadnutí ministrov NATO, pričom bude mať štatút pozorovateľa, kým všetky členské krajiny NATO neschválila jej prístupový protokol. Potom sa stane 29. členom aliancie. Podľa Stoltenberga má členstvo Čiernej Hory v NATO medzi jeho členmi „silnú podporu“, a to napriek varovaniam Ruska, že bude reagovať.

Čierna Hora sa pridá k Albánsku a Chorvátsku

Čierna Hora bude po Albánsku a Chorvátsku treťou členskou krajinou NATO zo západného Balkánu. Generálny tajomník NATO v stredu poznamenal, že „akékoľvek sankcie alebo reakcie z Ruska budú absolútne neodôvodnené“, pretože ide „výsostné rozhodnutie nezávislého štátu, Čiernej Hory,“ ktorá má právo rozhodnúť o vlastnom smerovaní a všetci by to mali rešpektovať.

Stoltenberg ďalej povedal, že ministri zahraničných vecí NATO sa dohodnú, či majú zorganizovať ďalšie stretnutie veľvyslancov NATO s ruským partnerom. Obe strany rokovali minulý mesiac po prvý raz za takmer dva roky, ale Stoltenberg následne uviedol, že medzi nimi naďalej pretrvávajú „hlboké“ nezhody. Generálny tajomník NATO sa vyjadril, že podporuje ďalšie stretnutie, ale nevie povedať, kedy by sa mohlo uskutočniť.

O vstup do NATO sa usilujú tiež Bosna, Macedónsko a Gruzínsko a záujem prejavila aj Ukrajina. Stoltenberg vyjadril obavy zo situácie v Macedónsku, sužovanom dlhodobou politickou krízou. V súvislosti s Gruzínskom vyjadril očakávanie, že júlový summit NATO uzná „pokrok“, ktorý táto krajina dosiahla, a zopakuje svoj „pevný záväzok“ poskytnúť jej podporu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens StoltenbergMilo Djukanovič
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy