Lietadlo EgyptAir sa zrútilo do mora, pátranie pokračuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
EgyptAir
Dispečeri s lietadlom stratili kontakt o 02.45 h SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 19. mája (WebNoviny.sk) – Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis vyhlásil, že trosky zatiaľ nájdené v Stredozemnom mori nepochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP. Úrady prehľadávajú rozsiahlu oblasť južne od gréckeho ostrova Kréta a hľadajú trosky lietadla.

Binis, šéf gréckeho Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd a pre bezpečnosť letectva, pre televíziu ERT povedal, že „preskúmanie nájdených objektov ukázalo, že nepochádzajú z lietadla„. Dodal, že to potvrdili aj egyptské úrady.

Predstavitelia gréckej armády oznámili, že grécke transportné lietadlo C-130 sa stále zúčastňuje na pátraní po troskách lietadla spoločnosti EgyptAir, ale fregatu na začiatku vyslanú do oblasti už odvolali.

V oblasti panovalo jasné a pokojné počasie

Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry. Lietadlo pred zmiznutím z radarov prudko manévrovalo a potom náhle stratilo výšku, povedal grécky minister obrany Panos Kammenos, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa Kammenosa sa lietadlo v čase incidentu nachádzalo 16-24 kilometrov za hranicou egyptského vzdušného priestoru a letelo vo výške 11 277 metrov. „Lietadlo urobilo obrat o 90 stupňov doľava a potom o 360 stupňov doprava a potom kleslo z 11 277 metrov na 4572 metrov a následne vo výške 3048 metrov zmizlo z radaru,“ povedal Kammenos.

Podľa egyptského úradu pre civilné letectvo sa lietadlo zrútilo pravdepodobne do Stredozemného mora. V oblasti panovalo v tom čase jasné a pokojné počasie. Lietadlo vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Podľa gréckeho úradu pre civilné letectvo let Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir prebiehal bez problémov až do chvíle, keď mali riadenie letu prevziať egyptskí dispečeri.

Pilot na ich výzvy nereagoval a lietadlo následne zmizlo z obrazoviek radarov. Stalo sa tak zhruba 280 kilometrov od egyptského pobrežia. Egyptu pri pátraní po nezvestnom lietadle asistuje aj Grécko. Keammenosove vyjadrenia sú prvým náznakom toho, čo sa mohlo stať, keď lietadlo vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru a jeho riadenie mala prevziať veža v Káhire. Na internete sa objavilo video ukazujúce možný pád lietadla.

#ياخبر|فيديو من وكالات الأنباء الأسترالية يوضح اشتعال في البحر المتوسط بجانب جزيرة كارباثوس اليونانية pic.twitter.com/MtP6c3gcoR— Ya5abar | ياخبر (@Ya5abar) 19. mája 2016

Nemožno vylúčiť teroristický útok

V súvislosti haváriou nemožno vylúčiť „nijakú hypotézu“, uviedol francúzsky premiér Manuel Valls. Pre príbuzných cestujúcich, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube havarovaného lietadla, zriadili francúzske úrady krízové centrum na parížskom letisku Charlesa de Gaulla.

Pravdepodobnosť, že príčinou havárie bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Vyhlásil to egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí, keď odpovedal na otázku novinára na tlačovej konferencii v egyptskej metropole Káhira.Minister dodal, že nechce vyvodzovať závery, ale analýza poukazuje na terorizmus ako pravdepodobnejšiu príčinu pádu stroja.

Ruský bezpečnostný predstaviteľ Alexandr Bortnikov tiež uviedol, že „s najväčšou pravdepodobnosťou to bol teroristický útok“. Bortnikov, šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), vyzval na spoločnú akciu s cieľom vypátrať osoby zodpovedné za tento „obludný útok“. Vlani v októbri sa ruské lietadlo smerujúce z Egypta zrútilo na Sinajskom polostrove. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, väčšinu tvorili ruskí dovolenkári. Moskva vyhlásila, že príčinou pádu lietadla bolo výbušné zariadenie.

Okrem cestujúcich bolo na palube desať členov posádky

Medzi cestujúcimi boli Egypťania a 15 Francúzov. V zozname pasažierov letu let MS804 figurujú aj dvaja Iračania a po jednom občanovi z Alžírska, Belgicka, Británie, Čadu, Kanady, Kuvajtu, Portugalska, Saudskej Arábie a Sudánu. Okrem cestujúcich sa na palube Airbusu A320 nachádzalo aj desať členov posádky.

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vo vyhlásení uviedlo, že nezvestným pasažierom je Abdul Muhsín al-Mutajrí. Ďalšie podrobnosti o mužovi neposkytlo. Kuvajt je v súvislosti s haváriou stroja v kontakte s egyptskými úradmi, dodalo ministerstvo. Medzi pasažiermi nezvestného letu sa nachádzal aj nemenovaný študent, ktorý bol na výcviku vo francúzskej vojenskej škole a letel po úmrtí matky domov za svojou smútiacou rodinou v Čade. Muž chcel vyjadriť sústrasť rodine a poskytnúť jej útechu.

Ďalším pasažierom letu bol Egypťan vracajúci sa domov po liečbe vo Francúzsku, uviedli dvaja jeho šokovaní priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. „Trhá mi to srdce,“ povedal jeden z priateľov. Na parížske letisko prichádzali ďalší cestujúci, ktorí čakali na let do Káhiry o 15.45 h. Väčšina opýtaných pôsobila pokojne a novinárom povedala, že nemá zmysel zrušiť kvôli strachu cestu – hoci mnohí priznali, že sú vystrašení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel VallsPanos Kammenos
Firmy a inštitúcie EgyptAir