Do roku 2030 budú dve tretiny populácie žiť v mestách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Socha slobody, USA, New York,
Foto: shutterstock.com

New York 21. mája (WebNoviny.sk) – Do roku 2030 budú dve tretiny svetovej populácie žiť v mestách, počet obyvateľov miest v rozvojových krajinách sa zdvojnásobí a rozloha miest sa strojnásobí. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na závery správy, ktorú v stredu zverejnil Program OSN pre ľudské sídla (UN-Habitat).

Zo správy tiež vyplýva, že do 15 rokov budú mestá tvoriť až 80 percent svetovej DPH, uviedla agentúra DPA. Od doposiaľ poslednej konferencie OSN o mestách – Habitat II, ktorá sa konala v roku 1996 v tureckom Istanbule, sa ťažisko výstavby „megamiest“ presunulo do rozvojových oblastí, uvádza sa v správe.

V roku 1995 bolo na svete 22 veľkých miest s 5-10 miliónmi obyvateľov a 14 megamiest s viac ako 10 miliónmi obyvateľov. Do roku 2015 sa tento počet zdvojnásobil s tým, že v súčasnosti je na svete 44 veľkomiest a 29 megamiest, pričom väčšina z nich sa nachádza v rozvojových krajinách.

„Tento trend bude pokračovať vzhľadom na predpoklad, že z niektorých veľkomiest v Ázii, Latinskej Amerike a Afrike sa postupom času stanú megamestá“, uvádza sa ďalej v správe UN-Habitat.

Napriek tomu, že tieto megamiliónové mestá sú hnacím motorom urbanizácie, nie sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcimi oblasťami. „Najrýchlejšie rastúcimi mestskými aglomeráciami sú malé a stredne veľké mestá, v ktorých podľa správy OSN žije 59 svetovej mestskej populácie a až 62 percent mestského obyvateľstva Afriky.

Nasledujúca konferencia OSN o mestách – Habitat III – sa uskutoční v októbri v ekvádorskej metropole Quito.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov