Islamský štát vraj plánuje vo Francúzsku ďalšiu vlnu útokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA, AP

Paríž 19. mája (WebNoviny.sk) – Militanti Islamského štátu (IS) pripravujú bombové útoky na veľké davy ľudí vo Francúzsku, ktoré bude na budúci mesiac hostiť Majstrovstvá Európy vo futbale 2016, varoval šéf francúzskej tajnej služby DGSI.

Patrick Calvar informoval poslancov parlamentného výboru pre obranu mesiac pred šampionátom, ktorý sa uskutoční na desiatich štadiónoch po celej krajine. Francúzsko dnes predĺžilo výnimočný stav v krajine až do júla.

Riaditeľ francúzskej vnútornej spravodajskej služby DGSI hovoril o „novej forme útoku…, vyznačujúcej sa umiestnením výbušných zariadení na miestach, kde sú veľké davy ľudí, a opakovaním tohto typu akcie, aby sa vyvolalo ovzdušie maximálnej paniky„, citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Francúzsko je jasne najohrozenejšie a my vieme, že Dáiš (Islamský štát) plánuje nové útoky,“ povedal Calvar na zasadnutí parlamentného výboru 10. mája. Prepis jeho vystúpenia dostali médiá až dnes.

Pri koordinovaných útokoch v Paríži pred šiestimi mesiacmi zabili militanti 130 ľudí.

Calvar povedal, že Islamský štát má dostatok ľudí na to, aby uskutočnil nové útoky – vrátane približne 645 francúzskych občanov alebo ľudí s trvalým pobytom vo Francúzsku, ktorí sú v súčasnosti v Sýrii alebo Iraku. Štyri stovky z nich sú bojovníci a ďalších 201 je na ceste tam alebo odtiaľ, dodal.

Šampionát Euro 2016 sa začína 10. júna a potrvá mesiac. Na 51 futbalových zápasoch, ktoré odohrá 24 tímov, očakávajú asi 2,5 milióna návštevníkov. Vo veľkých mestách budú tiež vytvorené tzv. fanúšikovské zóny, kde budú môcť davy ľudí sledovať priebeh zápasov na veľkoplošných obrazovkách.

Francúzske policajné sily sú preťažené po dvoch minuloročných teroristických útokoch a pravidelných pouličných protestoch proti novému zákonníku práce. Vláda však vyhlásila, že prijala opatrenia, aby zabezpečila hladký priebeh majstrovstiev.

Neprestaneme byť na stráži,“ povedal dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL premiér Manuel Valls, keď sa ho pýtali, čo hovorí na zriedkavé varovanie šéfa DGSI.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel Valls
Firmy a inštitúcie Islamský štát