Našli časť tela, sedadlá a batožinu z havarovaného airbusu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Našli časť tela, sedadlá a batožinu z havarovaného airbusu
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 20. mája (WebNoviny.sk) – Predstaviteľ spoločnosti EgyptAir v piatok oznámil, že sa našli ďalšie trosky z nezvestného lietadla, vrátane častí tiel, batožiny a sedadiel pasažierov.

Pátrací tím egyptských ozbrojených síl už skôr v piatok našiel v mori približne 290 kilometrov od pobrežia mesta Alexandria trosky lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrútilo do Stredozemného mora. Informovala o tom agentúra AP.

Grécky minister obrany Panos Kammenos spresnil, že sa našli časť tela, dve sedadlá a batožinu pochádzajúcu z lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom približne 290 kilometrov od egyptského mesta Alexandria zrútilo do Stredozemného mora. Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí v piatok oznámil príbuzným obetí, že haváriu lietadla patriaceho spoločnosti EgyptAir „nikto neprežil“.

Posádka nevyslala núdzový signál

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ, približne pol hodiny pred plánovaným pristátím v Káhire. Lietadlo so 66 osobami na palube začalo vo výške necelých 11.300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

Posádka nevyslala núdzový signál a informácie o tom, kde mohol nezvestný stroj dopadnúť do mora, sú zatiaľ nejasné. Grécke ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť pátrania po zvyškoch lietadla sa nachádza približne 370 kilometrov juhovýchodne od ostrova Karpathos, čo je približne 130 kilometrov od egyptského pobrežia.

Airbus neprepravoval žiadny špeciálny náklad

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault v piatok uviedol, že zatiaľ vôbec nie je jasné, čo spôsobilo haváriu lietadla. Nejestvuje „absolútne žiadna indícia“, ktorá by naznačovala, čo k havárii airbusu viedlo, povedal Ayrault pre televízny kanál France-2.

Jeho slová nepriamo potvrdil aj francúzsky minister dopravy Alain Vidalies, ktorý pre rozhlasovú stanicu France-Info povedal, že Francúzsko v tejto chvíli „neuprednostňuje žiadnu“ teóriu o príčinách nešťastia“ egyptského lietadla a zároveň vyzval na obozretnosť v prístupe k tejto otázke.

Podľa vyjadrenia egyptského ministra civilného letectva Šarífa Fathího je pravdepodobnosť, že príčinou štvrtkovej havárie lietadla EgyptAir bol teroristický útok, väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v tejto súvislosti zatiaľ nie je možné vylúčiť žiadnu možnosť.

Medzi obeťami sú najmä Egypťania

Medzi cestujúcimi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady. Medzi 66 obeťami sa nachádzali takisto štyria členovia jednej rodiny. Ich pozostalí sa dnes modlili za mŕtvych v káhirskej mešite Sultána Husajna. Niektorí príbuzní sa pri modlitbách rozplakali.

Na objasnení okolností havárie majú pracovať spoločne egyptskí a francúzski vyšetrovatelia. Americká spravodajská stanica CNN uviedla, že nezvestný airbus absolvoval v stredu lety do Eritrey a Tuniska a počas letu z Paríža do Káhiry neprepravoval žiadny špeciálny náklad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François HollandeJean-Marc AyraultPanos Kammenos
Firmy a inštitúcie EgyptAir