USA pomáhajú pri hľadaní lietadla, pápež vyjadril solidaritu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
EgyptAir
Dispečeri s lietadlom stratili kontakt o 02.45 h SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. Foto: SITA/AP

Káhira/Rím/Vatikán 20. mája (WebNoviny.sk) – Spojené štáty pomáhajú pri pátraní po nezvestnom lietadle spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok skoro ráno zrútilo do Stredozemného mora, a nasadili do hľadania lietadlá amerických námorných síl typu P-3 Orion zo sicílskej základne Sigonella.

Námorný kapitán a hovorca Pentagónu Jeff Davis v piatok oznámil, že pátrací let nad predpokladaným miestom havárie trvá tri hodiny a americká armáda lietadlá na tejto misii strieda. Jeden let sa uskutočnil vo štvrtok a v piatok zatiaľ dva. „Zatiaľ žiadne naše lietadlo nehlásilo, že spozorovalo nejaké trosky,“ uviedol.

Egyptská armáda oznámila, že určité trosky a predmety sa našli 290 kilometrov severne od egyptského prístavného mesta Alexandria. Davis sa nevyjadril k otázke, či americká armáda poskytla egyptským predstaviteľom satelitné snímky týkajúce sa nezvestného Airbusu A320, napísala v piatok svetová agentúra AP.

Stroj smeroval z Paríža do Káhiry so 66 ľuďmi na palube, vo štvrtok skoro ráno zmizol z radarov a zrútil sa do južnej časti Stredozemného mora.

Vatikán v piatok uviedol, že pápež František vyjadril po havárii lietadla solidaritu egyptského prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu a rodinám obetí. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin napísal v odkaze prezidentovi Sísímu, že pápež František „vás chce ubezpečiť o svojich modlitbách a solidarite v tomto ťažkom období“.

Pápež podľa neho takisto vyprosuje „božie požehnanie sily a pokoja“ pre príbuzných pasažierov a všetkých ľudí zapojených do pátracích a záchranných operácií zameraných na nájdenie lietadla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František
Firmy a inštitúcie EgyptAir