Spor medzi Varšavou a Bruselom sa posunul do ďalšej fázy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Beata Szydlová
Poľská premiérka Beata Szydlová Foto: SITA/AP

Varšava 20. mája (WebNoviny.sk) – Poslanci poľského Sejmu schválili dnes vo Varšave text uznesenia o obrane suverenity Poľskej republiky a práv Poliakov. Za jeho prijatie hlasovalo 257 z prítomných 261 zákonodarcov. Nezúčastnila sa však na ňom ani väčšina poslancov Občianskej platformy (PO), ani ich kolegovia zo strany Nowoczesna či Poľskej ľudovej strany (PSL).

Dokument nepriamo obviňuje Európsku komisiu z pokusov o obmedzenie suverenity Poľskej republiky. Predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová vyhlásila v piatok vo Varšave, že nie Poľsko, ale Európska únia má problém so svojou reputáciou.

Nemecký eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger v piatok počas pobytu v Katoviciach v reakcii na novinársku otázku na margo Szydlovej slov vyhlásil: Európska komisia nemá problém s reputáciou, ale má povinnosti vyplývajúce z medzinárodných dohôd, vlastné kompetencie podobne, ako to platí v prípade poľskej vlády. Oettinger súčasne pripomenul, že EK je inštitúcia v rámci Európskej únie, ktorej súčasťou je i Poľsko.

Szydlovej slová boli reakciou na správu z Bruselu, v zmysle ktorej Európska komisia avizovala na pondelok zásadné stanovisko týkajúce sa vývoja v Poľsku, ak dovtedy tamojšia vláda neučiní zásadné kroky v súlade s odporúčaniami EK týkajúcimi sa poľského ústavného súdu.

Poľská premiérka v piatok kritizovala opozíciu, ktorá podľa jej slov vyvoláva emócie v uliciach, ale nestavia sa konštruktívne k riešeniu situácie okolo ústavného súdu krajiny. Ten je tu na to, aby kontroloval rešpektovanie ústavy, a nie garantoval vaše privilégia, vyhlásila a dodala, že nadišiel čas vyložiť karty na stôl a objasniť, o čo ide. Informácie priniesli tlačové agentúry PAP a DPA, ako aj spravodajská televízia TVN24.

Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski nešetril v Bruseli kritikou podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa, o ktorom údajne nevie, kedy hovorí pravdu, či vtedy, keď Varšave, ako v utorok, avizuje spokojnosť s predloženými návrhmi a sľubuje dostatok času na dosiahnutie konsenzu o sporných otázkach, alebo keď už o deň neskôr kladie poľskej strane

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Beata SzydlováGünther Oettinger