Zomrel výtvarník Adolf Born, tvorca Macha a Šebestovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviecka sviecky plamen umrtie
Foto: ilustračné, SITA/AP

Praha 22. mája (WebNoviny.sk) – Český výtvarník, ilustrátor a karikaturista Adolf Born zomrel v nedeľu ráno v Prahe v rodinnom kruhu. Mal 85 rokov.

Stal sa slávnym predovšetkým vďaka svojim typickým postavičkám plným humoru a grotesknému pohľadu na svet. Stvárnil postavy Macha a Šebestovej v populárnom kreslenom televíznom seriáli scenáristu Miloša Macourka, jeho ilustrácie sa nachádzajú v sérii detských kníh Boříkovy lapálie či v románe Tři mušketýři.

Vedel o ňom celý svet

O úmrtí informovala umelcova dcéra Erika Bornová, uviedli spravodajské portály Českej televízie (ČT) a Novinky.cz. Adolf Born, ktorý sa narodil v roku 1930, patril k najvýznamnejším českým maliarom, kresliarom, karikaturistom, grafikom a ilustrátorom. Známy bol aj vo svete.

Born, rodák z mesta České Velenice, vyštudoval vysokú školu umeleckopriemyselnú v Prahe. Výstavy mal od konca 50. rokov minulého storočia a najprv bol známy predovšetkým ako karikaturista. Kresby mu zverejňovali aj v legendárnom satirickom týždenníku Dikobraz.

V roku 1974 bol na svetovej výstave v kanadskom Montreale vyhlásený za karikaturistu roka. Neskôr dostal francúzsky Rad umenia a literatúry. V roku 2013 získal cenu na Anifilme, Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Třeboni. Okrem obľúbeného seriálu Mach a Šebestová spolupracoval aj na večerníčkoch Žofka a spol. So scenáristom Milošom Macourkom, ktorý zomrel v roku 2002, vytvoril vyše 60 filmov. Pracoval i na animovanom filme Robinson Crusoe, námořník z Yorku.

Born obdivoval monarchiu

Ilustroval okolo 250 kníh, napríklad Kytice, Válka s mloky, Pohádky bratří Grimmů, Jak jsem potkal ryby, Muž s dýmkou a houslemi alebo Pipi Dlouhá punčocha. Preslávili ho ilustrácie La Fontainových bájok, ktoré sa v roku 2000 stali v Česku jednou z najpredávanejších kníh.

Neskôr venoval viac času voľnej grafickej tvorbe. V nej sa odrážala jeho cestovateľská vášeň, láska k zvieratám a jemná nadsádzka či humor. Dokázal si „uťahovať“ aj sám zo seba, uviedol portál ČT. Bol tiež oceňovaným kostýmovým výtvarníkom. Výtvarne spolupracoval takisto na šiestom pokračovaní úspešnej filmovej série o „básnikoch“ Ako básnici čakajú na zázrak.

Bol veriaci katolík, muž povestný royalistickými názormi a obdivom k monarchii. Mal zaujímavú záľubu – zbieral najrôznejšie pokrývky hlavy a v ateliéri ich mal desiatky, dodal portál Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adolf Born