Vietnam má za sebou parlamentné voľby, výsledky budú v júni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietnam, Hanoj
Hanoj pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 22. mája 2011. Foto: SITA/AP

Hanoj 22. mája (WebNoviny.sk) – Deň pred príchodom amerického prezidenta Baracka Obamu sa v nedeľu vo Vietname konali parlamentné voľby. Viac ako 60 miliónov voličov mohlo hlasovať o kandidátoch do Národného zhromaždenia, aj keď v štáte jednej strany už o väčšine poslancov fakticky rozhodli vládnuci komunisti.

Parlament zasadajúci dvakrát do roka spravidla len odsúhlasuje návrhy komunistickej strany. Pred voľbami neprebieha kampaň a podľa kritikov voliči ani nemajú možnosť bližšie sa oboznámiť s kandidátmi, ktorých menšiu časť tvoria úradmi schválení nezávislí uchádzači.

Napriek tomu pri posledných voľbách úrady hlásili vyše 90-percentnú účasť. Výbory strany totiž v jednotlivých obciach vyvíjajú tlak na občanov, aby sa naplnili stranou požadované vysoké počty hlasujúcich, píše agentúra DPA.

Z 500 kresiel je 458 vyhradených pre komunistickú stranu. Z 870 kandidátov tvoria podľa oficiálneho zoznamu 38,97 percenta žena a 23,45 percenta zástupcovia etnických menšín, informovala agentúra AP. Výsledky volieb zverejnia 11. júna. Parlament v novom zložení na najbližších päť rokov po prvý raz zasadne v júli.

Spochybňovať vládu Komunistickej strany Vietnamu (KSV) nie je v ázijskej krajine povolené. Početní disidenti sú vo väzení. Krátko pred príletom Obamu v noci na pondelok miestneho času podľa cirkevných údajov prepustili vo Vietname z väzenia prominentného kritika režimu, katolíckeho kňaza Nguyen Van Lyho (70).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia