Ukrajinský rezort diplomacie čelí 'cigaretovému škandálu'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Za cigarety bez kolkov odsúdili vodiča z Chorvátska
Colníci v rámci colného dohľadu v obci Dolný Štál v okrese Dunajská Streda vykonávali akciu zameranú na kontrolu vozidiel a prepravu tovaru v cestnej premávke. V osobnom aute zaistili 28-tisíc nelegálnych cigariet. Foto: SITA/Colný úrad Trnava

Kyjev 23. mája (WebNoviny.sk) – Kontraband v podobe takmer 60.000 škatuliek cigariet sa ako diplomatickú poštu pokúšal z Ukrajiny do Maďarska prepašovať manžel prvej tajomníčky ukrajinského veľvyslanectva v SR Oksany Liščyšynovej. Informoval o tom na svojej webovej stránke ukrajinský denník Jevropejska pravda, ktorý sa odvolal na oficiálny web gubernátora Zakarpatskej oblasti Hennadija Moskaľa. O prípade dnes informovali aj agentúry UNIAN a Ukrinform, podľa ktorej v Kyjeve incident potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa UNIAN-u došlo k prípadu v sobotu 21. mája. Kontraband prevážalo auto značky VW Transporter. Vodičom auta bol ukrajinský občan, Kyjevčan Serhij Liščyšyn, ktorý je manželom spomínanej ukrajinskej diplomatky a ako jej rodinný príslušník má ukrajinský diplomatický pas. Podľa Moskaľovej stránky sa Liščyšyn za hranice pokúšal vyviezť viac ako 5500 balení cigariet. Moskaľ spresnil, že sprievodný list, ktorý náklad deklaroval ako diplomatickú poštu, podpísala manželka vodiča. Diplomatická pošta v súlade s medzinárodnými konvenciami nepodlieha colnej kontrole, pripomenul UNIAN.

Muž tvrdil, že preváža diplomatickú poštu

Jevropejska pravda s odvolaním sa na Moskaľovu stránku spresnila, že keď u colníkov vzniklo podozrenie, že Liščyšyn vezie kontraband, muž sa začal vyhrážať škandálom a kontaktovaním konzula. Podľa UNIAN-u colníci chceli urobiť vizuálnu prehliadku vnútra auta, ktoré však malo tónované sklá, preto požiadali vodiča, aby auto otvoril, čo on odmietol s tým, že preváža diplomatickú poštu a na otvorenie auta na kontrolu potrebuje súhlas nadriadených. Po telefonáte s nimi sa chcel s autom otočiť, čo mu však colníci nedovolili.

Podľa Moskaľa ukrajinské ministerstvo vnútra dalo súhlas na prehliadku podozrivého vozidla. Počas nej colníci objavili spomínaný náklad cigariet. Náklad i auto – spolu v hodnote približne 880.000 hryvien – následne zhabali. Vodič sa k prípadu odmietol vyjadriť, podotkol UNIAN. Ako informovala ukrajinská colná správa, pri neskoršej hĺbkovej kontrole v nákladnom priestore VW Transporteru našli 56.890 škatuliek cigariet ukrajinskej výroby s ochrannými známkami Ukrajiny: 25.090 škatuliek LD RED, 24.610 škatuliek LD BLUE, 490 škatuliek LD BLUE LIMITED, 6700 škatuliek PALL MALL LOW SMOKE.

Ministerstvo zadržanie potvrdilo

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve potvrdilo, že v Zakarpatskej oblasti bol zadržaný člen rodiny ukrajinského diplomata, ktorý prevážal kontraband cigariet. Námestník rezortu Vadym Prystajko potvrdil, že auto je zadržané, náklad zhabaný. „Zadržaný bol nie diplomat, ani zamestnanec veľvyslanectva, ale člen rodiny a jeho súkromné auto,“ spresnil. Dodal, že jeho rezort nevydával povolenie na prepravu tejto diplomatickej pošty.

V inkriminovanom aute sa nachádzali dve osoby – obe sú rodinnými príslušníkmi ukrajinského diplomata. Podľa Ukrinform Prystajko nepriamo potvrdil identitu páchateľa pokusu o prevoz kontrabandu, keď ho označil za „občana L.“ Námestník ministerstva zahraničných vecí podčiarkol, že rezort sa teraz snaží zistiť, akú rolu v „cigaretovom škandále“ hral veľvyslanec Ukrajiny v SR Oleh Havaši.

Diplomatke hrozí odvolanie

Časť zodpovednosti za aféru totiž podľa Prystajka padá aj naňho, lebo „veľvyslanec musí vedieť o tom, čo sa deje na jeho veľvyslanectve. Ak nevedel, to je ďalšia otázka naňho. Ale horšie, a radikálne horšie, by bolo, ak (o tom) vedel. Potom sa obrátime na prezidenta (so žiadosťou o výmenu)“. Prystajko dodal, že s Havašim je od soboty večera v kontakte a diplomat tvrdí, že o ničom nevedel. Prystajko odmietol komentovať obsah listu, ktorý údajne sprevádzal diplomatickú poštu a s ktorého pomocou sa posádka auta snažila prepašovať svoj kontraband a vyhnúť sa colnej kontrole.

Spresnil, že colná správa ho zatiaľ jeho rezortu neposkytla. „Ak list aj existuje a ak bol aj podpísaný, ministerstvo zahraničných vecí nedávalo tejto rodine oprávnenie na prepravu diplomatickej pošty“. Prystajko dodal, že ministerstvo nebude brániť vo vyšetrovaní prípadu. Zdôraznil, že ak sa potvrdí existencia listu, a tým aj spoluúčasť diplomatky na prípade, „potom ju odvoláme“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia