Lietadlo EgyptAir zničil výbuch, naznačujú zvyšky tiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo EgyptAir
Dispečeri s lietadlom stratili kontakt o 02.45 h SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. Foto: SITA/AP

Káhira 24. mája (WebNoviny.sk) – Na palube lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry, došlo zrejme k výbuchu. Vyplýva to z výsledkov analýzy nájdených telesných pozostatkov obetí leteckého nešťastia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného člena egyptského vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zúčastnil na analýze zvyškov tiel.

Zdroj spresnil, že predmetom skúmania bolo 80 častí tiel, ktoré boli nájdené uplynulý piatok počas pátrania v Stredozemnom mori.

Uviedol, že ide o veľmi malé fragmenty, „nie sú medzi nimi celé časti tiel, ako rameno či hlava“. Zdroj dodal, že „logickým vysvetlením tohto faktu by bola explózia“ na palube lietadla, ktorá spôsobila jeho zrútenie do mora.

V oblasti Stredozemného mora, kde sa lietadlo zrútilo, pokračuje pátranie po telesných pozostatkoch obetí, ako aj po zapisovačoch údajov o lete, tzv. čiernych skrinkách. Predpokladá sa, že sa nachádzajú v hĺbke 2500-3000 metrov pod hladinou mora.

Obrazom: Prvé zábery trosiek havarovaného lietadla EgyptAir

Expert vyzýva zdržať sa predčasných záverov

Francúzski odborníci, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní príčin pádu lietadla spoločnosti EgyptAir považujú za predčasné vyhlásenia svojich egyptských kolegov, že na palube zrejme došlo k výbuchu. O tomto závere v utorok informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného člena egyptského vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zúčastnil na analýze nájdených fragmentov telesných pozostatkov obetí leteckého nešťastia.

Zdroj spresnil, že predmetom skúmania bolo 80 fragmentov tiel, ktoré boli nájdené uplynulý piatok počas pátrania v Stredozemnom mori. Uviedol, že ide o veľmi malé fragmenty, „nie sú medzi nimi celé časti tiel, ako rameno či hlava“. Zdroj dodal, že „logickým vysvetlením tohto faktu by bola explózia“ na palube lietadla, ktorá spôsobila jeho zrútenie do mora.

Francúzsky expert Gérard Feldzer však v reakcii pre televíziu BFMTV upozornil, že na fragmentoch telesných pozostatkov sa našli spáleniny a „to vyvoláva pochybnosti“, pretože môže ísť rovnako o dôsledok „požiaru i explózie na palube lietadla“.

„Naopak, keby sa našli stopy po výbušnine, a k tomu môže dôjsť, pochybnosti zmiznú – išlo by o atentát,“ vysvetlil Feldzer. Apeloval vyčkať na ďalšie podrobnosti, ktoré prinesie vyšetrovanie a vyjasní sa nimi, či pád lietadla spôsobila explózia, alebo požiar na jeho palube.

Lietadlo smer nezmenilo

Lietadlo spoločnosti EgyptAir pred zmiznutím nezmenilo smer, tvrdí Egypt. Podľa vyjadrenia gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa však radar ukázal, že Airbus A320 urobil neočakávanú obrátku 90 stupňov vľavo a začal padať.

Po prudkom poklese o vyše 7600 metrov urobil obrátku 360 stupňov vpravo, kým sa zrútil do mora. Z radarov sa im stratil vo výške približne 3000 metrov. Haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky. Šéf egyptskej štátnej spoločnosti poskytujúcej letecké navigačné služby, Ehab Azmy povedal agentúre AP, že lietadlo letelo v normálnej výške 11 280 metrov, kým zmizlo z radaru a žiaden nezvyčajný pohyb neurobilo. „Tento fakt popiera to, čo Gréci hovoria o lietadle: že náhle stratilo výšku, kým zmizlo z radaru,“ citovala ho BBC.

Azmy dodal, že lietadlo ešte nemalo problémy, keď vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru, kde ho sledovali „takmer minútu alebo dve, kým sa stratilo“. Grécki leteckí predstavitelia uviedli, že leteckí dispečeri hovorili s pilotom, keď vstúpil s lietadlom do gréckeho vzdušného priestoru a všetko vyzeralo normálne. Potom sa s ním pokúsili znova skontaktovať, keď mal prejsť do egyptského vzdušného priestoru, ale napriek opakovanému volaniu lietadlo nereagovalo.

Egypt do pátrania vyslal robotickú ponorku

Egypťan Ahmy vo vyhlásení, ktoré poskytol denníku Al-Ahram tiež poprel správu, že egyptská kontrola letovej prevádzky nadviazala kontakt s pilotom lietadla. Egypt v nedeľu vyslal robotickú ponorku do pátrania po letových záznamníkoch nezvestného lietadla EgyptAiru. Prezident Abdal Fattáh Sísí povedal, že zatiaľ by bolo predčasné prikláňať sa k jednej konkrétnej teórii príčiny havárie letu MS804.

Egyptský minister civilného letectva sa vyjadril, že možnosť teroristického útoku je pravdepodobnejšia ako technické zlyhanie, ale podľa Sísího „je všetko možné“. Pri leteckom nešťastí, ktoré sa odohralo uplynulý štvrtok v skorých ranných hodinách počas letu lietadla typu Airbus 320, zahynulo všetkých 66 ľudí na palube, medzi nimi bolo 30 Egypťanov a 15 Francúzov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EgyptAir