Zverejnený list potvrdil ukrajinský cigaretový škandál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Colníci zaistili stovky tisíc cigariet
Colníci zaistili viac ako 600-tisíc cigariet ešte 3. februára, keď v ranných hodinách zastavili auto s košickými značkami. Colníci skontrolovali nákladný priestor vozidla, v ktorom našli viac ako tritisíc kartónov cigariet bez označenia platnými slovenskými kolkami. Únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov je vo výške zhruba 54 800 eur a únik na DPH 18 554,43 eur. Foto: SITA/Finančné riaditeľstvo SR

Kyjev 24. mája (WebNoviny.sk) – Gubernátor ukrajinskej Zakarpatskej oblasti Hennadij Moskaľ zverejnil na svojich webových stránkach list veľvyslanectva Ukrajiny v SR, na základe ktorého sa koncom uplynulého týždňa rodinný príslušník ukrajinskej diplomatky pokúšal prepašovať z Ukrajiny cez Maďarsko veľké množstvo cigariet vydávaných za diplomatickú poštu. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Podľa nej Moskaľ na svojich oficiálnych stránkach vysvetlil, že jeho motiváciou pre zverejnenie tohto listu je fakt, že „ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny ho nijako nevie nájsť ani po troch dňoch od zadržania diplomatického kontrabandu“. List je napísaný po slovensky i po ukrajinsky na hlavičkovom papieri veľvyslanectva Ukrajiny v SR. Má registračné číslo 6139/24-612-920 a je datovaný 19. májom tohto roku, dodala agentúra UNIAN.

Na západe Ukrajiny zhabali takmer 60.000 balíčkov cigariet

V liste sa píše: „Týmto potvrdzujem, že 21.05. – 24.05. 2016 sa v diplomatickom vozidle Volkswagen Transporter EE 24 158 preváža diplomatická batožina. Na základe Viedenského dohovoru nepodlieha kontrole.“ Dátumy a posledné trojčíslie ŠPZ sú dopísané perom. List má úradnú pečiatku ambasády a je podpísaný jej prvou tajomníčkou Oksanou Liščyšynovou. Moskaľ sa vo svojom vyhlásení obrátil aj na ukrajinský parlament a apeloval naň, aby sa na Ukrajine obnovila trestná zodpovednosť za pašovanie tovarov podliehajúcich spotrebnej dani, ako je tomu v Európskej únii.

Gubernátor zdôraznil, že proti pašeráctvu, ktorého sa dopúšťajú radoví občania i „páni s diplomatickými pasmi“, sa reálne nedá bojovať len vyhotovovaním zápisov o priestupku či udeľovaním symbolických pokút. Ako v pondelok informovali ukrajinské agentúry a tlač, colníci v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny uplynulú sobotu zhabali takmer 60.000 balíčkov cigariet, ktoré sa pokúšal vyviezť autom z Ukrajiny cez Maďarsko ako diplomatickú poštu manžel ukrajinskej diplomatky pôsobiacej v SR.

Incident potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo zahraničia

Incident v pondelok potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré o vodičovi hovorí ako o „diplomatovi L.“. Podľa predošlého vyhlásenia na webových stránkach Moskaľa ide o ukrajinského občana, obyvateľa Kyjeva Serhija Liščyšyna, ktorý je manželom prvej tajomníčky ukrajinského veľvyslanectva v SR Oksany Liščyšynovej.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v súvislosti s pokusom o prepašovanie veľkého množstva cigariet rodinným príslušníkom ukrajinskej diplomatky avizoval, že „závery budú vyvodené veľmi rýchlo“. „Závery budú veľmi rýchle. Naša pozícia je veľmi jasná – nie len nulová tolerancia, my budeme bojovať s takýmito prípadmi,“ zdôraznil Klimkin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavlo Klimkin