Belgická polícia zasiahla na demonštrácii vodnými delami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgická polícia zasiahla na demonštrácii vodnými delami
Demonštrant je zasiahnutý vodným delom počas protestu proti úsporným opatreniam. Brusel, 24. máj 2016. Foto: SITA/AP

Brusel 24. mája (WebNoviny.sk) – Belgická polícia zasiahla dnes vodnými delami voči desiatkam výtržníkov, ktorí začali útočiť na policajtov na masovej demonštrácii proti úsporným opatreniam v centre Bruselu. Pri vzájomných zrážkach utrpeli zranenia najmenej dvaja príslušníci polície a osem protestujúcich. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštráciu, na ktorej sa zišlo asi 50.000 až 60.000 ľudí, zvolali odborári na protest proti sociálnej a hospodárskej politike tamojšej stredopravej vlády, ktorá sa podľa nich „zarezáva“ hlboko do základov belgického sociálneho štátu.

K protestu s heslom „Naše poháre pretiekli“ sa pripojili hlavné odborové hnutia v krajine. Demonštrovali proti vládnym opatreniam zameraným na zvýšenie flexibility zamestnancov, posunu veku odchodu do dôchodku a tiež proti znižovaniu platov. Opatrenia vlády premiéra Charlesa Michela totiž podľa odborárov v uplynulých dvoch rokoch stáli priemernú belgickú rodinu približne 100 eur mesačne.

Dnešná demonštrácia prebiehala väčšinou v pokojnej atmosfére. K potýčkam došlo až v jej závere, kedy začalo niekoľko desiatok ľudí hádzať kamene na policajtov. Zadržaných bolo asi desať osôb.

Zopakovali sa tak udalosti z predošlých belgických protestov proti úsporným opatreniam, na ktorých násilnosti hŕstky osôb dokázali zatieniť pokojné zhromaždenie za účasti desaťtisícov ľudí, uviedla AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať