Erdogan varoval Nemecko pred uznaním genocídy Arménov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arméni spomínali, od masakry uplynulo 100 rokov
Arménsko si pripomenulo 100. výročie masakry zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Podľa odhadov niektorých historikov zahynulo asi 1,5 milióna arménskych kresťanov. Jerevan, 24. apríl 2015. Foto: SITA/AP

Istanbul 31. mája (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval v utorok Nemecko pred formálnym uznaním masakry státisícov Arménov v bývalej Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny za genocídu.

Ak nemecký parlament prijme takéto uznesenie, pôjde o zaťažkávaciu skúšku pre vzťahy medzi Ankarou a Berlínom, vyhlásil v meste Izmir turecký prezident. Erdogan uviedol, že o danej otázke telefonicky hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, informuje agentúra DPA.

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) bude o predmetnom uznesení, ktoré podporuje vládna koalícia, ako aj opozičné strany, hlasovať vo štvrtok.

Ak dôjde k schváleniu uznesenia, „prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO“, varoval turecký líder.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan