Francúzsko zažíva rekordné záplavy, najhoršie za 100 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francúzsko zažíva rekordné záplavy, najhoršie za 100 rokov
Najvyšší povodňový stupeň - červený - vyhlásili úrady v departementoch Loiret a Seine-et-Marne v strednej časti Francúzska, ktoré zažíva rekordné záplavy - podľa niektorých zdrojov najhoršie za posledných viac ako 100 rokov. Nižší, oranžový stupeň pohotovosti platí v ôsmich departementoch. Najviac postihnuté mesta je Nemours, ležiace južne od Paríža. Hladina rieky Loing tam už prekonala rekordnú úroveň povodne z roku 1910. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 2. júna (WebNoviny.sk) – Najvyšší povodňový stupeň – červený – vyhlásili vo štvrtok úrady v departementoch Loiret a Seine-et-Marne v strednej časti Francúzska, ktoré zažíva rekordné záplavy – podľa niektorých zdrojov najhoršie za posledných viac ako 100 rokov.

Situácia v ohrozených oblastiach je veľmi napätá

Nižší, oranžový stupeň pohotovosti platí v ôsmich departementoch: Essonne, Indre-et-Loire, Cher, Loir-et-Cher, Indre, Meuse, Meurthe-et-Moselle a Moselle.

Obrazom: Záplavy vo Francúzsku

Predseda francúzskej vlády Manuel Valls informoval, že situácia v ohrozených oblastiach je veľmi napätá, a to najmä v oblasti Ile-de-France a v departementoch Seine-et-Marne a Essonne. Vo viacerých obciach museli úrady pristúpi k evakuácii. Približne 20.000 domácností v departementoch Loiret a Ile-de-France je od rána bez elektrického prúdu.

Záplavy spôsobujú aj problémy v doprave, najmä na linkách prímestských vlakov v Parížskej oblasti, ktorá je na dôvažok ovplyvnená aj štrajkom zamestnancov železničnej spoločnosť SNCF a RATP. Znepokojenie z vývoja situácie vyjadril aj minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý však súčasne ubezpečil o plnom nasadení všetkých zložiek ministerstva vnútra.

Najviac postihnuté mesto je Nemours

Podľa ministerstva sa v metropolitnej oblasti Paríža uskutočnilo od uplynulej nedele 10 537 zásahov a evakuovaných bolo 5500 ľudí.

Mobilizovaných je 885 hasičov a v záplavami postihnutých departementoch bolo aktivovaných osem operatívnych štábov, informovala televízia BFMTV. Podľa nej hasičom pri evakuácii obyvateľstva výdatne pomáhajú dobrovoľníci, členovia vodáckych klubov.

Najviac postihnuté mesto je Nemours, ktoré leží približne 50 kilometrov južne od Paríža. Hladina rieky Loing tam už prekonala rekordnú úroveň povodne z roku 1910. Ministerka životného prostredia Ségolene Royalová avizovala, že vláda tamojšiu situáciu vyhlási za prírodnú katastrofu, čo bude znamenať vyčlenenie finančnej pomoci. Predsedníčka regionálnej rady Ile-de-France Valérie Pécressová (LR) oznámila, že navrhne vyčleniť pre obce záplavami pomoc vo výške milión eur.

Záplavy vo Francúzsku majú prvú obeť – je ňou 86-ročná žena, ktorej telo našli v jej zaplavenom dome v obci Souppes-sur-Loing v departemente Seine-et-Marne. Polícia začala vyšetrovať okolnosti jej úmrtia.

V Paríži uzavreli časť nábrežia

Parížska radnica kvôli vysokému stavu rieky Seina uzavrela časť nábreží. Hladina rieky sa priblížila k piatim metrom a vzhľadom na zrážky bude zrejme ešte stúpať. Kulminácia rieky sa očakáva v piatok, keď by hladina Seiny mohla vystúpiť k 5,10 až 5,70 metrom. Denník Le Parisien dnes napísal, že „nohy si vode máča už aj zuáv“. Ide o sochu zuávskeho bojovníka z krymskej vojny, ktorý zdobí pylón mosta Alma a Parížanom v minulosti slúžil ako referenčný bod výšky hladiny Seiny pretínajúcej francúzsku metropolu.

Denník poznamenal, že pri historickej povodni v roku 1910 bola „Seina zuávovi po plecia“, keď hladina rieky vystúpila na 862 centimetrov. „Nohy vo vode“ si máča aj turistami obľúbený zámok Chambord, najväčší spomedzi zámkov na Loire. Úrady tohto mestečka – podobne ako aj mnohé ďalšie obce v strednom Francúzsku – zrušili dnes vyučovanie.

Daždivé počasie sužuje aj Rakúsko a Nemecko, odkiaľ v stredu hlásili štyri obete na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel Valls