Pašovanie cigariet z Ukrajiny financuje juhoamerický kartel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pašované cigarety
Pašované cigarety predstavovali colný dlh takmer 7-tisíc eur. Pre podozrenie zo spáchania prečinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru prípad prevzal vyšetrovateľ kriminálneho úradu finančnej správy. Foto: SITA/RHCP Sobrance

Budapešť 2. júna (WebNoviny.sk) – Pašovanie cigariet z Ukrajiny do Maďarska je tak výnosný obchod, že sa na jeho financovaní nedávno podieľal aj juhoamerický drogový kartel, píše denník Magyar Idök. V prvých štyroch mesiacoch tohto roka maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) zadržal 154 miliónov kusov cigariet na čiernom trhu, ako aj takmer 100 ton tabaku. Celková hodnota ilegálneho tabakového tovaru prekračuje päť miliárd forintov (15,9 milióna eur).

Za celý vlaňajší rok NAV zaistil 43 miliónov kusov pašovaných cigariet, v roku 2014 to bolo 94 miliónov kusov, uviedla hovorkyňa NAV zodpovedná za oblasť trestných činov Alexandra Sárköziová. Na tohtoročnom rekordnom náraste odhalení na čiernom trhu s tabakom sa výrazne podieľa aprílový zásah NAV, pri ktorom sa v mestečku Szigethalom v Peštianskej župe našlo v ilegálnom podniku 4,5 tony argentínskeho tabaku a 47 miliónov kusov cigariet z Moldavska. Colníci našli aj tajný sklad patriaci tomuto podniku, kde sa skladovalo 77 miliónov kusov cigariet.

V ukrajinsko-maďarskom pohraničí systematicky pracujú zločinecké skupiny. Majú síce rozdelené teritóriá, avšak pravidelne medzi nimi dochádza k vzájomným potýčkam. „NAV vyvíja mimoriadne úsilie na zastavenie ilegálnych procesov, v uplynulom období sa podarilo zlikvidovať viaceré gangy. V jednom prípade vysvitlo, že pašovanie cigariet na ukrajinsko-maďarskom úseku hraníc financoval aj juhoamerický drogový kartel,“ povedala hovorkyňa NAV.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia