Dánsky parlament odobril prísnejší protiteroristický zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kodaň sa stala terčom dvoch útokov
Prvý útok sa odohral pred kaviarňou, kde sa konala diskusia o slobode prejavu. Terčom druhého útoku bola synagóga. Výsledkom sobotňajších útokov sú dvaja mŕtvi a päť zranených. Foto: SITA/AP

Kodaň 2. júna (WebNoviny.sk) – Dánsko bude tvrdšie postupovať proti islamistom a brániť im vo vycestovaní do regiónov, kde sú zapojené do ozbrojených konfliktov teroristické skupiny, akou je Islamský štát (IS). Návrh na sprísnenie príslušného zákona schválil vo štvrtok dánsky parlament, informuje agentúra DPA.

Osoby, ktoré sa pripoja k niektorej z teroristických organizácií, bude možné v Dánsku po novom potrestať namiesto šiestich až desiatimi rokmi väzenia. Vo výnimočných prípadoch bude prípustné uložiť najviac 16-ročný trest. Schválené zmeny vstúpia do platnosti 1. júla.

„Osoby, ktoré cestujú napríklad do Sýrie a vracajú sa s vôľou škodiť nám, predstavujú hrozbu pre našu bezpečnosť,“ uviedol v tlačovom vyhlásení dánsky minister spravodlivosti Sören Pind.

Na vycestovanie do tzv. teroristických regiónov budú občania Dánska potrebovať povolenie od svojej vlády. Žiadateľmi môžu byť novinári, pracovníci humanitárnych organizácii alebo ľudia, ktorí chcú navštíviť blízkych príbuzných. Naďalej bez povolenia budú môcť cestovať domáci alebo zahraniční pracovníci dánskej verejnej služby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať