Seina v Paríži prekonala šesť metrov, nezačne hneď klesať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Seina v Paríži naďalej stúpa
Foto: SITA/AP

Paríž 3. júna (WebNoviny.sk) – Najvyšší stav rieky Seina za posledných 34 rokov by sa mal v Paríži udržať aj cez víkend. Podľa vyjadrenia francúzskeho ministerstva životného prostredia, ktoré priniesla rakúska stanica ORF, by mala výška hladiny dosiahnuť maximum v piatok večer, a to na úrovni 6,3-6,5 metra. Klesanie sa očakáva až začiatkom budúceho týždňa.

Obrazom: Francúzsko zažíva rekordné záplavy, najhoršie za 100 rokov

Hladina Seiny v Paríži prekonala dnes v dôsledku silných lejakov úroveň 6,15 metra, ktorú dosiahla naposledy v roku 1982. Ešte minulý týždeň sa pritom pohybovala okolo úrovne 1,3 metra. Podľa meteorológov má parížska oblasť za sebou najdaždivejší máj od roku 1960.

Mimoriadna situácia vo francúzskej metropole si vyžiadala uzatvorenie nábrežných komunikácií, ako aj priľahlých múzeí, staníc metra a železničných zastávok. Na rieke je tiež pozastavená plavba lodí. Ministerstvo životného prostredia hlási čiastočné zatopenie verejných priestranstiev a budov v západných častiach Paríža, pričom nevylučuje, že budú potrebné evakuácie.

Francúzsky prezident Francois Hollande vo štvrtok vyhlásil stav núdze v najviac postihnutých oblastiach Paríža a stredného Francúzska. Budúcu stredu by mala vláda formálne určiť oblasti postihnuté katastrofou, čo umožní odškodniť tamojších obyvateľov a podniky.

V dôsledku záplav zaznamenali v strednom Francúzsku už dve obete na životoch, parížska starostka Anne Hidalgová však ubezpečila, že pre obyvateľov hlavného mesta nepredstavuje vysoká hladina Seiny „žiadne nebezpečenstvo“. Súčasná situácia v Paríži však má ešte ďaleko k veľkým záplavám z roku 1910, keď hladina Seiny vystúpila do rekordnej výšky 9,6 metra a tisíce Parížanov museli ujsť z nízko položených oblastí mesta.

Seina v Paríži naďalej stúpa
Foto: SITA/AP
Seina v Paríži naďalej stúpa
Foto: SITA/AP
Seina v Paríži naďalej stúpa
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François Hollande