Rím povedie prvýkrát žena, vládny kandidát pohorel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Virginia Raggiová
Kandidátka populistickej opozičnej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) Virginia Raggiová. Foto: SITA/AP

Rím 20. júna (WebNoviny.sk) – Protisystémová opozičná strana Hnutie piatich hviezd (M5S) triumfovala v nedeľňajšom druhom kole komunálnych volieb v Taliansku, keď v Ríme a Turíne porazila kandidátov na starostov z vládneho tábora premiéra Mattea Renziho.

Kandidátka M5S Virginia Raggiová sa so ziskom 67,2 percent hlasov stala novou starostkou hlavného mesta. Vedenie rímskej radnice prevezme ako prvá žena v dejinách a vo veku 37 rokov sa stala zároveň najmladšou starostkou Ríma, píše agentúra AP. Ďalšia kandidátka M5S, 32-ročná Chiara Appendinová, zvíťazila so ziskom 54,6 percent hlasov v Turíne. Renziho Demokratická strana (PD) je oslabená odchodmi jej členov, ako aj škandálmi, ktoré poškodili miestnych demokratov, ako aj konzervatívcov. Mnohí demokrati za pokles obľúbenosti PD označujú Renziho „arogantné“ riadiace metódy.

Zakladateľ M5S Beppe Grillo, pôvodne komik, na margo dnešných výsledkov vyhlásil: „Oddnes sa mení všetko, teraz je rad na nás.“ Podľa Luigiho Di Maia, zákonodarcu z M5S, voľby ukázali, že jeho strana „je jedinou dôveryhodnou silou“, ktorá môže poraziť Renziho demokratov aj na celoštátnej úrovni. Parlamentné voľby sa budú v Taliansku konať v roku 2018. Renzi však sľúbil, ak referendum na jeseň tohto roku o jeho predkladaných reformách neuspeje, odstúpi z funkcie.

Svojho starostu si v druhom kole komunálnych volieb vyberali aj obyvatelia Milána, Turína, Neapola, Bologne či Terstu. Celkovo mohlo hlasovať približne deväť miliónov Talianov. Účasť voličov v prvom kole z 5. júna dosiahla 62,1 percenta. Renzi podľa DPA opakovane odmietol, že by komunálne voľby boli aj hlasovaním o jeho vláde, a tvrdil, že výber je v tomto prípade výrazne ovplyvnený miestnymi pomermi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beppe Grillo