Bude po brexite aj czexit? V Česku zisťujú názor na úniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka europska unia
Foto: SITA/AP

PRAHA 20. júna (WebNoviny.sk) – Ako by Česi hlasovali, ak by mali možnosť rozhodnúť v podobnom referende o členstve v Európskej únii, aké bude vo štvrtok v Británii, zisťuje webový spravodajský portál iDNES.cz. Portál spustil anketu o tzv. czexite, ako nazval český brexit, doplnenú dodatočnými otázkami, ktoré hodnotia činnosť EÚ.

Podľa redakcie nepôjde o reprezentatívnu vzorku obyvateľov Česka, ich anketa však priblíži postoje jednotlivých čitateľských skupín – mužov a žien, mladších či starších, obyvateľov miest aj vidieka.

Výsledky ankety, v ktorej je možné hlasovať do stredy, redakcia zverejní v stredu, ešte pred historickým britským referendom o členstve v EÚ.

V ankete sa pýtajú, či ľudia považujú za klad alebo zápor napríklad voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu, osôb, možnosť pracovať v zahraničí, euro, dotácie z EÚ, smerovanie k užšej integrácii, ale aj rozširovanie EÚ o ďalšie krajiny.

Anketa je anonymná, jej iniciátori chcú však vedieť, či odpovedá muž alebo žena, z akej vekovej kategórie a tiež z akej kategórie bydliska podľa počtu obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia