Iránske úrady stopli reformistický denník, príliš kritizoval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noviny novinar zurnalistika media
Foto: ilustračné, Thinkstock

Teherán 20. júna (WebNoviny.sk) – Iránske úrady zastavili vydávanie reformistického denníka Kánún kvôli kritickému článku na adresu jednej z teheránskych väzníc. Na svojej stránke o tom v pondelok podľa agentúry DPA informoval samotný denník, ktorý iránske úrady obviňujú z rozširovania klamstiev a vyvolávania paniky.

Iránske mediálne zákony už dlhé roky vyvolávajú ostré diskusie. Hranica medzi novinárskou kritikou a ohrozovaním národnej bezpečnosti je totiž v Iráne pomerne nejasná a aj kontakty s informátormi zo zahraničia sú niekedy vnímané ako spolupráca s tajnými službami.

Kánún ešte v sobotu zverejnil článok o väznici na juhu metropole Teherán, pričom podrobne opísal nehostinné podmienky 24-hodinovej väzby jedného zo zadržaných. Vedenie väznice aj iránske tajné služby následne voči denníku podnikli právne kroky, čo vyústilo až do zastavenia jeho vychádzania, uviedla agentúra DPA.

Irán svoje neslávne známe väznice vykresľuje ako nápravné zariadenia. Ich skutočnú prevádzku je však veľmi ťažké overiť, keďže zahraničné médiá nemajú do týchto zariadení povolený prístup. K zatvoreniu denníka Kánún došlo len týždeň po tom, ako iránska armáda obvinila zo špionáže zamestnankyňu nadácie Thomson Reuters Foundation Nazaninu Zaghari-Ratcliffovú, ktorú najprv 45 dní zadržiavala vo väzbe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať